fbpx

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Er det dyrt å gå på folkehøgskole?

Om du sammenligner et folkehøgskoleår med det å bo på hybel og betale alt av faste utgifter, mat, busskort og fornøyelser er folkehøgskole mye billigere.
Skolepengene inkluderer også reiser både innenlands og utenlands. Les mer i denne bloggen.

Hvordan er de andre elevene?

Det er mange myter forbundet med hvem «folkehøgskoleeleven» er. ”De andre” er ganske lik deg selv… Gjennomsnittsalderen hos oss er ca 20 år og de fleste er ferdige med videregående skole. Vi har elever fra hele landet som alle har et ønske om å oppleve et år som virkelig kan bety noe for dem både faglig og sosialt. Mange har lyst på et år der de får tid og rom til å finne ut hva de skal studere videre. Vi har også elever fra andre land hvert år.

Hvordan bor man på internatet?

De fleste bor på dobbeltrom og trives godt med det. Det bor jenter og gutter på samme avdeling, og de som bor der har ansvaret for trivsel og orden. Det er veldig sosialt og koselig å bo så sånn, og det er noe av det som er mest spesielt med folkehøgskole. Hos oss er det likevel sånn at vi er masse sammen i fellesarealene. Det er alltid noe som skjer, og det er derfor ikke så ofte vi sitter på rommet.

Er det fellesrom på internatet?

Ja. Vi har flere fellesrom på skolen, peisestua, elevstua og aktivitetsrommet. Elevstua har eget nytt kjøkken, og ligger i hovedinternatet. De mindre internatene har et eget felles rom. Fellesrommene brukes mye på Toppen. Her kan du spille spill, se sport på tv, diskutere store spørsmål eller planlegge noe moro for klassen. Mange henger også på klasserommet utover kvelden.

Hvor lang er skoledagen?

Undervisningen starter klokka 9.00 og varer til klokka 14.00 eller 15.00. Vi spiser middag klokka 15.30, og tida fram til kveldsvalgfagene starter disponerer du selv. Det er valgfag mellom 17.00 og 22.00. Hvor travelt du vil ha det med valgfag blir opp til deg.

Er det noen fast tid du må være inne?

Nei. Elevene har egne nøkler til egne avdelinger og rom. Fellesrom, arbeidsrom osv. stenges vanligvis ca klokka 23.00 for at det skal være nattero på internatet.

Hvordan er maten?

Maten på Toppen er virkelig noe av det beste du får i folkehøgskoleverden! Fargerikt, friskt, ferskt og variert. Vi scorer uvanlig høyt på tilfredshet hos elevene på både middag og brødmat. Måltidene er viktige for god trivsel og kokkene bidrar virkelig til dette. Her kan det være mange gode triks å plukke opp i løpet av året.

Hvordan er lærerne?

De som arbeider her har kunnskap og kompetanse og et stort nettverk dere får ta del i. De er opptatt av å få fram det beste i folk, og involverer seg helhjertet i arbeidet. Elev/lærerforholdet er vesentlig annerledes enn du kanskje er vant til fra før. Her er en fin miks av mye latter, en god porsjon galskap og intensivt arbeid.

Hvordan kommer man til skolen?

Skolen ligger midt i landet, altså veldig sentralt uansett hvor du kommer fra! Hit reiser du enkelt med tog, fly eller bil. Det tar et par timer med fly fra Oslo til Mosjøen. Flyplass 10 minutters kjøring fra skolen. Togstasjon like ved.

Er det trådløst internett på skolen?

Ja, vi har nett på skolen. Det er tilgang på alle elevrom og i de fleste fellesarealer.

Er det oppbevaringsplass for sykler og skiutstyr?

Ja, det er egen skistall, og god plass til oppbevaring av utstyr. Sykler må stå ute.

Hvor mange elever er det på skolen /i klassene?

Skolen har plass til drøyt 90 elever, så alle har god mulighet til å bli godt kjent. Det er fra 8 til 20 elever pr. klasse. Færrest elevplasser på Streaming og Liveproduksjon. Det er ganske jevn fordeling mellom jenter og gutter på skolen.

Er det undervisning i helgene?

Ja, noen helger. Det kan være ulike prosjekter, turneringer, kurs og valgfag. Ellers er det mange elever som arbeider på egen hånd med prosjekter og ideer.

Skjer det noe sosialt i helgene?

Ja! Det er elevkvelder, forestillinger, turneringer, quiz, baking/matlaging, teatersport, filmmaraton, spillkvelder, bålkos, isbading…osvosv. Og er det ikke noe som skjer, så er det fullt mulig å dra i gang noe på sparket!

Kan jeg ta med bil?

Ja. Noen har med bil og synes det er lettvint. Men, du trenger det ikke, siden det meste her er innenfor gangavstand. Det er utendørs parkering.

Ligger skolen langt unna matbutikker, kafeer osv?

Nei. Bare 5 minutters gange fra skolen ligger Rema, Coop Exstra og Spar, med åpningstid til klokka 23.00. Det er to døgnåpne bensinstasjoner, om du skulle få akutt behov for en hamburgermeny… Kinarestaurant med god mat 3 minutter fra skolen. Skal du til byen tar det 25 minutter å gå og 7 minutter på sykkel. Gode bussforbindelser.

Hvordan er muligheten til å trene?

Svært gode! Skolen har gymsal og nyoppusset treningsrom. Kippermoen treningssenter og Frisk3 tilbyr all slags trening, gruppetimer osv. Svømmebasseng/badeland på Kippermoen. Utendørs er det flere turløyper, lysløyper, alpinanlegg, skytebaner osv. Gode muligheter for å drive din idrett.

Hvordan er været/klimaet i Mosjøen?

Siden Mosjøen ligger midt mellom fjell og kyst skifter været fort. Det kan endre seg fra frost til mildvær på en time, fra regn til sol. Denne landsdelen er en opplevelse i seg selv. Skiftningene i lyset, nordlys og midnattssol. Fjord og fjell, likevel urbant og tilgjengelig.

Hva får man igjen for et år på folkehøgskole?

Mer enn du aner! Du får en faglig kompetanse som gjør valget videre lettere. Du får en sosial kompetanse som etterspørres og verdsettes i arbeidslivet. Folkehøgskole er bra å ha på cv’en. Du får en personlig utvikling som gjør deg sikrere på hvem du er, hva du vil, hvor du vil og hvorfor du vil akkurat det. Du får venner, og et godt nettverk når studiene tar til. Du får med deg varige verdier som fortsetter å vokse etter at året er over. At du får 2 studiepoeng vet du nok allerede.

Er det mange som har satset videre/gjort karriere etter et år på Toppen?

Ja! Mange som har vært elever hos oss har tatt utdanning som har vært en naturlig fortsettelse på de linjefagene de hadde her. Mange har studert/studerer musikk, teater, film, lyd og lysteknikk i Norge eller utlandet. De har funnet sin nisje og sin retning. Andre studerer idrett og friluftsfag og finner sin vei der. Og noen har bare hatt et avbrekk på en vei de allerede har startet på.

Har du mer du lurer på? Kontakt oss gjerne og følg oss på Sosiale medier.

 

SEND OSS EN MELDING

11 + 12 =

VEFSN FOLKEHØGSKOLE TOPPEN
Odin Benumsvei 21, 8665 Mosjøen
Telefon: 75 17 24 11
toppen@arkiv.vefsnfolkehogskole.no

Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, men vi tar opp elever fra 1. februar og til skolen er fylt opp. Som du skjønner, lønner det seg å søke tidlig…
Link til mer om opptaket her.

Hopp rett ned til innholdet