Du som skal begynne på Fjellsport og Kajakk bør ha:
Bekledning
Jakke (Vind- og vanntett)
Bukse (Vind- og vanntett)
Ullundertøy
Tjukkgenser (ull)
Lue
Votter (Gjerne ullvotter med overtrekksvott)
Hansker
Buff
Sokker (tynne/tykke/ull)
Fjellsko
Gamasjer
Personlig utstyr
Termos
Drikkeflaske
Bestikk og tallerken til tur(helst dyp)
Kniv
Kopp
Hodelykt
Batterier
Kartmappe
Kompass
Solbriller
Sekk (ca 70-100ltr)
Regntrekk til ryggsekk
Dagstursekk (ca 30 ltr)
Førstehjelp
Vanntette pakkposer
Hygiene
Tannkrem
Tannbørste
Håndduk
Solkrem
Antibac
Overnatting
Sovepose
Liggeunderlag
Ski og staver – Trengs ikke før etter høstferie/juleferie avhengig av sesong.
Toppturski med feller, evt. Fjellski med helfeller.
Skistaver med stor trinse (se kommentarer nedenfor)
Feller
Skredsøker/Søkestang/spade (Kan evt. Leies av skolen for 500kr for semesteret)
Kjekt å ha
Lesestoff
Kortstokk, spill etc.
Badetøy
Myggmiddel
Kamera
Sykkel
Alpinski/snowboard
Med forbehold om justeringer/ endringer.
Kommentarer til pakklisten
For å være forberedt til et folkehøgskoleår på Fjellsport og Kajakk er det noen ting du bør fokusere på å få på plass. Over har vi satt opp en liste over hva du bør ha på plass, og hva det kan være kjekt å ha med, men som ikke er fullt så nødvendig. Utstyr du vil få bruk for i starten av skoleåret kan være lurt å få på plass før du kommer til folkehøgskolen. Men Toppen har også en avtale med flere ulike sportsbutikker.
Vi vet at økonomien ofte er trang – og det er lett å bruke svi av et studielån på det nyeste, flotteste utstyret. Samtidig finnes veldig mye bra utstyr brukt. Finn.no er din venn. Mye kan lånes av en venn, slektning før du drar. Vi oppfordrer også til å låne litt mellom medelever. Ha litt is i magen, kanskje behovet endrer seg i løpet av året. Gjerne ring/mail lærer for mer konkrete tips.
Fjellstøvler
Bør gå litt høyere enn ankelleddet. (Dvs ”joggeskostørrelse” er for lavt) Lærstøvler kan være en fordel. Alfa og Varg er trygge kjøp, men har du fjellsko som fungerer så bruk disse. Fjellstøvler bør du ha før du kommer hit!
Ryggsekk
Bør være rundt 70-90 liter. Mer enn det er ikke nødvendig. Bør være reimer og spenner for å feste utstyr og ski utenpå sekken. Pris og kvalitet henger gjerne sammen, men det viktigste er at sekken passer til din rygg. Test derfor sekken med vekt før du reiser.
Sovepose
Anbefalt komfort på en vinterpose bør være ned mot 15-20 minus. Et billig alternativ er å låne en gammel sovepose fra skolen og legge dobbelt. Dun gir mindre vekt; kunstfiber tar mer plass men tåler også å bli vått. Eldre soveposer har varierende merking. Ny merking skiller komfort for jenter og gutter. Det kan være ekstremt store forskjeller fra person til person. Har du en helt grei sovepose for sommer og høst, kan du vente med kjøp av tjukkere pose til du kommer hit.
Liggeunderlag
Vi anbefaler å kjøpe helt normale liggeunderlag med tjukkelse på minimum én cm. Oppblåsbare liggeunderlag fungerer bra som tillegg til de vanlige liggeunderlagene. Til vinterbruk må de være isolert med dun inni. Disse koster til gjengjeld en del mer, og kan dessverre punktere. Dette kan være direkte farlig på en vintertur. Som utgangspunkt bør du derfor ha et vanlig liggeunderlag.
Ski
Vinteren varierer – noen ganger er vi på ski allerede i oktober, andre år ikke før i januar. Vi går mest utenfor løyper og gjerne bratt. Feller er viktig for godt feste oppover. Helfeller har best feste, og er foretrukket på toppturer.
Valg av ski vil avhenge mye av hvordan du tenker å bruke skiene videre. Du kan klare deg med et par fjellski, men det vil være mer utfordrende å kjøre nedover på.
Ettersom vi går toppturer kan du også vurdere toppturski/splitboard. Det er gjerne dyrt å gå til innkjøp av dette. Du får til gjengjeld en mye lettere og behagelig nedkjøring. De vil være dårlige til lange, slake turer, men passe bra til toppturer, skitrekket og kiting. Du kan klare deg fint med bare toppturski ettersom vi sjelden går veldig langt, men det er ofte best i kombinasjon med fjellski. Du kan velge mellom telemark eller randonee. Telemark har løs hæl både opp og ned fjellet, som en fjellski, mens randonee festes som en slalombinding nedover.
Splitboard er et snowboard som er splittet til to «ski» for å gå oppover, og settes sammen til snowboard på toppen av fjellet. Alternativ til splitboard er truger.
Staver
Med stor trinse.
Skisko
Finn heller bedre sko enn dyre ski. God støtte rundt anklene og plass til en tjukk sokk er nødvendig. Kan skaffes etter at du kommer!
Bekledning
Vi anbefaler våre elever å bruke ullbekledning innerst mot kroppen, fra topp til tå. Ull er gull, alt annet tull!
Ytterbekledning
Det holder som regel med ett sett ytterbekledning (skalljakke og skallbukse) til turene. Dette bør være vindtett, vannavvisende/vanntett og ha gode pusteegenskaper. Det finnes mange ulike og bra merker på markedet.
Til bretur er det imidlertid anbefalt å bruke gammelt regntøy, så sparer du ei eventuelt ny jakke for rift og hull fra skarpe ting som isøks og stegjern. Gamasjer kan være en fordel for å skåne buksene.
Termos
Stor åpning og minst mulig smådetaljer er en fordel. Selv om du ikke er så glad i varm drikke, er termos en nødvendighet på vinterturer.
Drikkeflaske
Det er en fordel om den har stor åpning og tåler varmt vann.
Førstehjelp
Det finnes mange bra ferdiglagde førstehjelpspakker å få kjøpt. Har du allerede en del utstyr liggende kan du likevel fint sette sammen din egen førstehjelpspose. Denne bør minimum inneholde plaster, compeed, sportstape, strips, pinsett, sårservietter, noen få kompress og en enkeltmannspakke. Pakk førstehjelpsutstyret vanntett.
Reparasjonsutstyr
Det kan være en fordel å ha litt reparasjonsutstyr i sekken. Bindinger, stegjern, telt og primus krever av og til noe reparasjon. Gaffatape, ståltråd og hyssing er kjekt å ha med på tur.
Sykkel
Egen sykkel kan være fint å ha på fritiden til og fra butikk/byen.
Våtdrakt eller tørrdrakt
Vi oppholder oss mye i vannet når vi lærer padling. En god våtdrakt eller tørrdrakt utgjør forskjellen på om det blir moro eller ikke. Skolen har gått til innkjøp av tørrdrakter slik at vi nærmer oss et klassesett. Men har du behov for veldig store størrelser eller veldig små bør du ta med eget utstyr. Kontakt evt. Lærer for utfyllende informasjon.