fbpx

UTSTYRSLISTE Friluftsliv LETT

 

Klær

Dunjakke
Regntøy
Ullundertøy
Tjukkgenser (ull)
Lue (ull)
Votter (ull)
Vindvotter
Skjerf/Buff
Sokker (tynne/tykke/ull)
Fjellstøvler
Tynn ulltrøye/t – skjorte til varme dager
Jakke (vind/vanntett)
Bukse (vind/vanntett)
Gamasjer

 

Personlig utstyr
Termos
Drikkeflaske
Tallerken (helst dyp)
Kniv
Kopp
Hodelykt
Batterier
Kartmappe
Solbriller (m/hardt etui!)
Regntrekk til ryggsekk (hvis du har)
Dagstursekk (ca 30 ltr)
Sekk (ca 75 ltr)
Førstehjelpsaker
Sportstape
Vanntette pakkposer

 

Hygiene
Tannkrem
Tannbørste
Håndduk
Solkrem
Antibac

 

Overnatting
Sovepose (Vinterbruk opp til -20, eventuelt 2 høstposer)*
Liggeunderlag*
Ski og staver
Fjellski, skistaver med stor trinse (se ellers kommentarer nedenfor)
Feller til fjellski

Kjekt å ha: Telefon Lesestoff Kortstokk, spill etc. Fiskeutstyr Badetøy Myggmiddel Kamera Kompass Reparasjonsutstyr Sykkel Alpinski/snowboard Evt. Toppturski (randonoe eller telemark)

 

 Kommentarer til pakklisten! 

For å være forberedt til et folkehøgskoleår på Friluftsliv Lett er det noen ting d u bør fokusere på å få på plass. Over har vi satt opp en l iste over hva du bør ha klart, og hva som kan være kjekt å ha med, men som ikke er fullt så nødvendig. Utstyr du vil få bruk for i starten av skoleåret kan være lurt å få på plass før du kommer t il folkehøgskolen.

 

Fjellstøvler
Bør gå litt høyere enn ankelleddet. (Dvs ”joggeskostørrelse” er for lavt) Lærstøvler kan være en fordel. Alfa og Varg er trygge kjøp, men har du fjellsko som fungerer så bruk disse. Fjellstøvler bør du ha før du kommer hit!

 

Ryggsekk
Bør være rundt 70 – 85 liter. Mer enn det er ikke nødvendig! Skal du kjøpe ny, er det anbefalt å kjøpe uten fastsydde sidelommer. Bør være reimer og spenner for å feste utstyr og ski utenpå sekken. Pris og kvalitet henger gjerne sammen, men det viktigste er at sekken passer til din rygg. Test derfor sekken med vekt før du reiser.

 

Sovepose
Dun eller kunstfiber. Forskjellen er at dun tar mindre plass i ryggsekk, men tåler ikke å bli våt. Kunstfiberpose er ofte store og tunge, men den holder seg varm selv om den blir våt. Anbefalt komfort på rundt 20 minus. Eldre soveposer har varierende merking. Ny merking skiller komfort for jenter og gutter. Det kan være ekstremt store forskjeller fra person til person. Har du en helt grei sovepose for sommer og høst, kan du vente med kjøp av tjukkere pose til du kommer hit.

 

Ski
Solide fjellski med stålkanter, moderat spenn, noe innsving (for eksempel Fischer 109, Åsnes eller Madshus) og med solid rottefelle eller kabelbinding. (Riva 3, Chili, voile eller lignende) Kan skaffes etter at du kommer!

 

Staver
Med stor trinse, for eksempel Swix Mountain. Kan skaffes senere.

 

Skisko
Avhengig av hva du vil bruke skiene mest til. Lærstøvler anbefales til turbruk. Det er viktig å teste skiskoene før du reiser på tur med dem. God støtte rundt anklene og plass til en tjukk sokk er nødvendig. Kan skaffes etter at du kommer!

 

Bekledning
Vi anbefaler våre elever å bruke ullbekledning innerst mot kroppen, fra topp til tå.

 

Ytterbekledning
Det holder som regel med ett sett ytterbekledning (skalljakke og skallbukse) til turene. Dette bør være vindtett, vannavvisende/vanntett og ha gode pusteegenskaper. Det finnes mange ulike og bra merker på markedet.

Dunjakke er et viktig hele året. Den holder deg varm. Tips, ha en skalljakke som du kan ha på utsiden av dunjakka. Da holder du varmen litt bedre de kaldeste dagene.

Til breturen er det imidlertid anbefalt å bruke gammelt regntøy, så sparer du ei eventuelt ny jakke for rift og hull fra skarpe ting som isøks og stegjern. Gamasjer kan være en fordel for å skåne buksene.

 

Liggeunderlag
Vi anbefaler å kjøpe helt normale liggeunderlag med tykkelse på én cm eller mer. Spør eventuelt etter et vinterunderlag dersom du skal kjøpe nytt, Oppblåsbare liggeunderlag fungerer bra som tillegg til de vanlige liggeunderlagene. Disse koster til gjengjeld en del mer, og kan dessverre punktere. Som utgangspunkt bør du derfor ha et vanlig liggeunderlag.

 

Termos.
Bør være på ca 1 liter. Stor åpning og minst mulig smådetaljer er en fordel. Selv om du ikke er så glad i varm drikke, er termos en nødvendighet på vinterturer.

 

Drikkeflaske
Bør være på ca 1 liter. Det er en fordel om den har stor åpning og tåler varmt vann (Nalgene el.), men har du en god drikkeflaske allerede så bruk den.

 

Kompass
et kompass du har kjenskap til å bruke.

 

Førstehjelp
Det finnes mange bra ferdiglagde førstehjelpspakker å få kjøpt. Har du allerede en del utstyr liggende kan du likevel fint sette sammen din egen førstehjelpspose. Denne bør minimum inneholde plaster, compeed, sportstape, strips, pinsett, sårservietter, noe n få kompress og en enkeltmannspakke. Pakk førstehjelpsutstyret vanntett.

 

Reparasjonsutstyr
Det kan være en fordel å ha litt reparasjonsutstyr i sekken. Bindinger, stegjern, telt og primus krever av og noe reparasjon. Gaffatape, ståltråd og hyssing er kjekt å ha med på tur.

 

Sykkel
Egen sykkel anbefales, om det ikke skaper for mye trøbbel i forhold til pakking og transport hit til Toppen.

Husk at gjenbruk også er mulig, ta en titt i klesskapet hjemme eller hør om du kan låne noe av det du mangler. Mye utstyr lages for å vare i mange år, og har du utstyr som fungerer bra kan du spare mye på å bruke det du allerede har.

 

Hopp rett ned til innholdet