fbpx

FORBEREDELSE TIL FØRSTEGANGSTJENESTEN

FORBEREDELSE TIL FØRSTEGANGSTJENESTEN

Linja for deg som:

  • skal inni forsvaret etter jul
  • har lyst å forberede deg til førstegangstjenesten
  • vil bli tøffere og tryggere på deg selv
  • ønsker å komme i bedre form før rekruttskolen
  • vil utvide din kapasitet under trygge rammer og oppleve folkehøgskolelivet

Om linja

Skal du inn i forsvaret og har lyst til å forberede deg til førstegangstjenesten? Bli tøffere og tryggere på din egen kapasitet? Da er dette linja for deg! På dette halvårskurset får du fysisk og mental trening, og du får øvd deg på å bo tatt sammen med andre.

Når du skal inn i forsvaret kreves det en viss robusthet, både mentalt og fysisk. Forsvaret anbefaler at du forbereder deg, og at du prioriterer fysiske forberedelser og fysisk trening høyt –LINK til forsvarets side. På Toppen legger vi opp et målrettet treningsprogram som gjør deg i stand til å klare de fysiske kravene i forsvaret.

Mosjøen ligger i en heimevernskommune og det er en stor fordel. Vi har muligheten til å benytte oss av øvingsfelt og kompetanse tilknyttet Drevjamoen leir, som er base for trening og øving av enheter i Heimevernet. I tillegg får du muligheten til å bli bedre kjent med seg selv, bo på internat og oppleve folkehøgskolelivet. Du får fylt opp opplevelseskontoen med erfaringer som vil ruste deg mentalt.

Les mer

I løpet av semesteret deltar du på mange spennende og utviklende aktiviteter, og du får med deg kunnskap og erfaringer som du vil ha bruk for i førstegangstjenesten og i arbeidslivet videre. 

Du vil kunne trene for å komme i bedre form, og øve på spesifikke kunnskaper som du vil ha nytte av.

Rafting med River North for elevene ved Vefsn Folkehøgskole i Mosjøen

Hva gjør vi?

Helgeland er det perfekte utgangspunkt for aktivitet og spennende utfordringer. Vi samarbeider med flere lokale aktører for å få til et opplegg på linja som er variert og spennende. For eksempel kan vi nevne River North og Hi North.

Du vil selv ha påvirkning på hvordan dette semesteret blir, og hvor mange ting får du realisert. Vi legger opp treningsøktene ut fra ditt nivå og ditt behov, og det vil gjøre deg bedre rustet til førstegangstjenesten.

     

    Les mer

    Mental og fysisk styrke har du bruk for hele livet. Her blir du tryggere på deg selv og hvordan du samhandler med andre. Vil du gi deg selv litt ekstra «boost»? Da er linja Forberedelse til førstegangstjenesten perfekt for deg!  

    • Camp Toppen (ulike utfordringer og bootcamps) 
    • Elevepadling 
    • Helgelandstrappa opp og ned 
    • Havkajakk 
    • Surfing
    • Toppturer  
    • Klatring 
    • Brevandring
    • 3 dagers overlevelsestur 
    • Rafting med River North 
    • Lagkonkurranser 
    • Teambuilding 
    • Selvforsvar
    • Skyting
    • Mentaltrening 
    • Stressmestring 

    Gjennom samarbeid med Heimevernet (HV-14) vil vi kunne gi innblikk i hverdagen som soldat;

    • Demonstrasjon og innføring i bevæpning og utrustning
    • Innføring i profesjonslære for Forsvaret (Hva betyr det å være soldat)
    • Innføring i Forsvarets verdigrunnlag (Hva forventes av en soldat)
    • Innføring i Forsvarets oppgaver

    Alt samarbeid med Heimevernet er med forbehold, og vil kunne bli påvirket av Forsvarets primære behov.

    Vi samarbeider også med flere av de andre linjene på skolen, og det er også mulig å hospitere på noen av deres opplegg.

    Aktiviteter på linja:

    For å gå på denne linja trenger du bare være motivert for å bli med og si JA. Det vil gjøre deg til en modigere utgave av deg selv, og du vil bedre rustet for framtiden.

    Camp Toppen

    Ulike utfordringer som skal løses som gruppe og som enkeltpersoner. Noe vil være på skolens område, men andre ganger har vi opplegg i felt som ligger utenfor.

    Toppturer

    Helgeland har de fineste fjellene, og vi kan velge mellom klassikere som De Syv Søstre til fots og lokale turer med god skikjøring. De lave, men spisse kystfjellene er også utrolig flotte. Vi har en teoretisk innføring i skredlære sammen med friluftslinjene, slik at vi lærer å ta trygge turvalg i praksis.

    Under åpen himmel

    Vi satser på flere overnattingsturer med ulikt innhold, og ingenting er som å sove under åpen himmel i Nordnorge.

    Rafting

    Bli med på Rafting med River North. Vefsnavassdraget har fantastiske forhold for rafting og elvepadling, og det kan du bare glede deg til. Passer alle nivåer.

    3 dagers overlevelsestur

    Vi pakker sekken og legger ut på en lengre tur der vi legger inn øvelser med kart og kompass, og får erfaring med å takle naturen og fungere godt sammen ute på tur over tid.

    Andre aktiviteter

    Vi har også en rekke andre aktiviteter på linja som ikke faller direkte under noen kategori. For eksempel grottevandring i Øyfjellgrotta, ulike lagkonkurranser, teambuilding, samspill og samhandling.

    • Gruppepsykologi
    • Kommunikasjon
    • Om egne styrker og svakheter
    • Selvforsvar
    • Førstehjelp og krisehåndtering

     

    .

    Samarbeid

    Mosjøen ligger i en heimevernskommune og det er en stor fordel. Vefsn Folkehøgskole har muligheten til å benytte oss av øvingsfelt og kompetanse tilknyttet Drevjamoen leir, som er base for trening og øving av enheter i Heimevernet.

    Vi har også mange aktiviteter sammen med andre linjer på skolen f.eks. Idrett/ Friluftsliv og Friluftsliv LETT. Vi drar til Hemavan eller Grong og står på ski i lag, felles overnattingsturer, aktivitetsdager og idrett. Vi er også veldig åpne for at du kan være med litt på en annen linje iblant.

    Vi har også flere samarbeidspartnere utenfor skolen som er med på å gi oss mange opplevelser og utfordringer.

    Pris
    • Innmeldingspenger 2.500,-
    • Grunnbeløp 51.150,- Dekker felleskostnader, mat og boutgifter for høstkurset.
    • Linjekostnader 9550,- dekker alle kostnader på linja, materiell og studietur til Lofoten. Prisen varierer noe mellom linjene.

    Halvårs høst kr. 59.340,-

    Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer.

    Diverse tillegg:

    • De som vil bo i de nye internatene betaler 2500,- mer i oppholdspenger for høsten
    • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
    • Forsikring av utstyr
    • Noen valgfag og frivillige turer

    Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

    Opptak

    Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

    Personlig pakkeliste

    Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

    ALLE elever trenger.. LES MER

    På Forberedelse til Førstegangstjenesten trenger vi litt ekstra utstyr. Oversikt over dette finner du her:

    UTSTYRSLISTE 

    Tilrettelegging

    Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.

    Jeg trengte ikke å være her mange uker før Toppen ble synonymt med hjemme. For hva er hjemme? Et sted man kan oppleve tilhørighet og trygghet uten like. Der man kan være akkurat den man er, med alt det rare, barnslige, sære og fantastiske vi alle har i oss. Og det kan man virkelig her!

    Jeg har fått venner for livet og noen av mine beste opplevelser på folkehøyskole. Her er det så trygt å pushe grensene sine, og jeg oppdaga at jeg både tør og får til mer enn jeg noen gang trodde. Jeg tror virkelig ikke det er noen andre steder man får muligheten til å utfolde seg på den måten man kan her. Du har så utrolig mange muligheter til å oppleve nye og spennende ting, og dette året kan du endelig gjøre det du vil! Jeg er evig takknemlig for at jeg valgte å komme til Toppen!

    Katrina Munns

    Elev på Toppen 2021-22

    Linjeturen går til….

    LOFOTEN!

    Les mer

    Vi drar til Lofoten sammen med linja Idrett og Friluftsliv. Her får du oppleve enda mere av det autentiske Nord-Norge har å by på. Magiske fjell, hvite strender og krystallblått hav. I tillegg til å ha en koselig og sosial tur skal vi surfe, padle kajakk og gå toppturer i et unikt landskap. Det gis garantier for fine opplevelser og gode minner. 

    Finn ut mer ↓

    FRA BLOGGEN

    Hvordan velge riktig folkehøgskole?

    Hvordan skal en velge riktig folkehøgskole? Det er smart å bruke litt tid når du skal velge folkehøgskole. Selv om folkehøgskolene har mye til felles, så er det forskjeller. Og når man skal ta opp studielån vil en jo at pengene skal brukes best mulig. For å finne...

    Mitt folkehøgskoleår på Toppen

    Kathrine Sollien har vært elev på Vefsn Folkehøgskole Toppen, og i denne bloggen forteller hun om sitt folkehøgskoleår, sine opplevelser og hva skolen har betydd for henne. Før jeg begynte på Toppen følte jeg meg ofte annerledes og at jeg ikke passet inn i sosiale...

    Hva lærer du på folkehøgskole?

    Hva sitter våre elever igjen med, sånn i ettertid? Hva har de lært? Vi har snakket med Mina, som var elev hos oss i 2020-21.

    Er det dyrt å gå på folkehøgskole?

    Et argument for å ikke gå på folkehøgskole, er at det er så dyrt. Ja, totalsummen kan høres heftig ut, men er den i realiteten det? Hva får man igjen for det man betaler, og hva om vi sammenligner det med studiekostnader generelt? Amalie – stipendiat og elev på linja...

    Halvårskurs på Toppen

    Enkelte tenker at ett år på folkehøgskole er lang tid. Men er de klar over at noen folkehøgskoler også tilbyr halvårskurs? Vefsn folkehøgskole Toppen er en av de skolene som tilbyr et halvår på folkehøgskole. Det er kanskje mange grunner til at det passer bedre med et...

    Lærer på linja:

    ASBJØRN DANIEL DAVIS

    Lærer Forberedelse til førstegangstjenesten og Friluftsliv LETT

    tlf. 97618016
    asbjorn@arkiv.vefsnfolkehogskole.no

    Asbjørn har befalsutdanning fra forsvaret og har jobbet mange år med friluftslivsundervisning. Han hadde sin debut som folkehøgskolelærer hos oss i 2019, og han er minst like gira som elevene om ikke mer. Han er utdannet friluftslivslærer(Bachelor/Master), men har også studert geografi og idrettsfag.  Han har klatret i mange år, mest sportsklatring, trad og litt is de siste årene. Klatreinstruktør Sport NF, Klatreleder Inne NKF, og Trener 1 NKF. Når det er for vått til å klatre, er det kajakkpadling som er gjelder. Med nest høyeste nivå i Norge (Turleder HAV NPF) og i Storbritannia (BCU 4 * Leader tr.) er han en kompetent padleinstruktør med erfaring fra korte og skikkelig lange padleturer i Norge, Skottland, England, Wales og Spania. Vintertid liker han å klatre is, gå på enkle toppturer, snøkiting, gå med ski og pulk innover i fjellet, eller ta en kort tur i nærområdet for å fyre vinterbål.

    ULF LANGMO

    Undervisningsleder og Lærer

    Tlf. 95 94 43 34
    ulf@arkiv.vefsnfolkehogskole.no

    Har allsidig bakgrunn innen idrett og friluftsliv, og han sitter sjelden stille lenge om gangen. Han har Bachelor i Idrett fra Høgskolen i Telemark, og tilleggsutdanning i kajakk, ski og bre fra Idrettshøgskolen og Høgskolen i Sogn og Fjordane. I tillegg har han høgskoleutdanning i samfunnsfag fra høgskolen i Bodø. Han har tidligere jobbet med barneidrett, og vært kulturkonsulent og prosjektleder innen idrett og friluftsliv i Vefsn kommune. Ulf har også et engasjement som klubbveileder i Nordland Idrettskrets. Fotballtrener med UEFAs B-lisens, div. trenerkurs bla i Innebandy. Han er også aktiv innen idrett, friluftsliv og jakt.

    Send en melding til Asbjørn

    1 + 13 =

    Ting du kanskje lurer på:

    Toppen

    Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

    Les mer>>

    Å bo her

    Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

    Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

    Les mer >>

    Mosjøen

    Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
    En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
    positivt overrasket når de kommer hit.
    Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
    Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
    15 minutters kjøring fra skolen.
    Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
    ca 5 minutter med bil.

    Les mer >>

    Valgfag

    Utvid horisonten…

    Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

    Les mer >>

    Fellesfag

    På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

    Les mer >>

    Fellesskap

    På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

    Les mer>>

    Halvårskurs

    På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever.

    Les mer >>

    Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

    Studieturer

    Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

    Les mer>>

    Mange spør om

    Er det dyrt?
    Hvordan er de andre elevene?
    Hvor lang er skoledagen?
    Osv....

    Les mer>>

    Prosjektperioder

    I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

    Les mer >>

    Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

     

    Les mer>>

    Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

    Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

    Les mer >>

    God mat gjør en bra dag enda bedre.

    Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

    Les mer >>

    Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
    En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
    positivt overrasket når de kommer hit.
    Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
    Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
    15 minutters kjøring fra skolen.
    Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
    ca 5 minutter med bil.
    Les mer >>

    Stipendiatene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. "Stippene" tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

    Les mer>>

    Utvid horisonten…

    Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

    Les mer >>

    På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

    Les mer >>

    På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

    I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

    Les mer >>

    Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

    Les mer>>

    På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

    Les mer>>

    Er det dyrt?

    Hvordan er de andre elevene?

    Hvor lang er skoledagen?

    Osv....

    Les mer>>

    Hvorfor vente? Søk nå!

    Lånekassen kan hjelpe deg med finnansieringen!

    Hopp rett ned til innholdet