fbpx

FOTO FILM FRILUFTSLIV

FOTO FILM FRILUFTSLIV

Linja for deg som:

 • Har lyst å utforske foto og film
 • Trives med friluftsliv og natur
 • Setter pris på variasjon
 • Er klar for nye opplevelser

Om linja

Lyst på et år med fokus på foto, film og naturopplevelser på Helgelandskysten? Om du trives bak kamera og er glad i naturen, da vil du like deg på denne linja. Du vil lære hva som skal til for å ta gode bilder og produsere film/video, bruke drone og finne gode motiver og historier. Samtidig vil du få turopplevelser og venner for livet. 

Om du kan tenke deg en jobb innen foto, film, markedsføring eller reiseliv er dette et utmerket startsted.

 

 

Alt og litt til uka med digitalfoto
Alt og litt til uka med digitalfoto

Hva gjør vi?

Vi vil ha mange utflukter, og hovedfokus på naturfoto, dokumentar og markedsføring, men vi skal også innom en rekke andre sjangre. Vi er opptatt av dine interesser, og legger opp mye av løpet etter ønske fra dere elever.

Helgeland har fantastiske forhold for naturopplevelser, noe vi benytter oss av så mye vi kan. Mulighetene ligger nesten rett utenfor skoledøra, og er tilgjengelig året rundt. Det gir oss anledning til mange fine turer med kamera i distriktet.

Ikke minst er det spennende å prøve å fange det mektige nordlyset på kamera, noe vi har mange muligheter til gjennom året.

Les mer

 

Vi ønsker at du skal få så mye ut av året som mulig og dine interesser vil være med på å forme året. På denne linjen vil du få mulighet til å hospitere hos andre linjer og følge de med kamera. Kanskje er du interessert i andre kreative fag, musikk, e-sport, elvepadling eller fjellsport? Her er mulighetene mange. Uansett interesse vil du få god oppfølging av lærer som er opptatt av at alle skal trives og utvikle seg i løpet av året.

Aktiviteter på linja:

Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som at innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.

Foto

Vi gjennomgår de elementære prinsippene for fotografering og tilpasser det til det kameraet og den erfaringen du har. Det meste arbeider vi med praktisk, og gjerne utendørs.

 • kamerateknikk 
 • bildeforståelse og komposisjon
 • historiefortelling og dokumentarfoto
 • landsskapsfoto, actionfoto og portrett
 • motiv og utsnitt
Film

Film utfordrer mange fortellerteknikker, og vi skal stifte bekjentskap med flere av disse i løpet av året. Det vil bli filming på turer, film basert på manus og dokumentasjonsfilmer av ting som skjer på skolen.

Friluftsliv

Friluftsturer i marka og på fjellet den ene uka, og padletur den andre. Det blir også grottetur, rafting, og klatring i løpet av året. Vi legger opp også opp turer basert på fagplanen i foto og film, og da kan både lysforhold, vær og sted spille inn. Helgeland har kanskje de flotteste områdene i verden for å bedrive friluftslivsaktiviteter. En fantastisk kyst og en rekke elver og innsjøer gjør at det å velge tur kan bli et dilemma. Turmulighetene er uendelige, enten det er en dagstur eller lengre turer med overnatting. Sikkerhet er viktig for oss. Du får kyndig og god opplæringav våre instruktører.

Markedsføring

Vi lærer grunnleggende prinsipper for markedsføring, og bruk av bilder og film i kommunikasjon med ulike målgrupper.

Fordypning

Ut fra dine interesser og den bakgrunnen du har, så legger vi opp en fordypningsperiode sammen. Da får du bruke tiden på det du har mest lyst til å fordype deg i. Det kan være innen fotografering, film, drone, markedsføring, friluftsliv e.l. I vi har også et aktivt film og fotomiljø i Mosjøen og på Helgeland som kan være spennende å henge med på. Mulighetene er mange.

Tour of Helgeland

Det er fint å sykle på Helgeland, og  særlig ute ved kysten. Noen dagers øyhopping med sykkel på Helgelandskysten blir tur du aldri glemmer. Vi besøker en rekke små kystkommuner og nyter livet, naturen og havet. Du sykler i ditt eget tempo og det er ikke langt mellom hver stopp. Målet er ikke å komme fortest fram, men å få sett og opplevd mest mulig.

Hemavan/Tärnaby

– et av Sveriges beste vinterdestinasjoner. På denne turen drar vi sammen med de aktive linjene på skolen. Du bor i velutstyrte leiligheter med bla. badstue og tilgang på basseng. Det er mange aktiviteter og mye sosialt. Du får tilbud om kurs i Snowboard, og Alpint. For de som ønsker å gå eller stå på ski er Hemavan/Tärnaby et eldorado. Du kan også leie snøscooter eller heliskiing.

Nord-Norgestur

Når du nå først har kommet over grensen til Nordland, så er det naturlig å gjøre en Nord-Norgestur med Hurtigruta. Vi tar oss et cruise med kystens viktigste og mest kjente båt. Du vil få oppleve enda mer av den eksotiske landsdelen, og Lofoten er reisens mål. Her vil vi besøke mange kjente turistattraksjoner, som Vikingmuseet på Borg, fiskeværet Henningsvær og mange andre spennende steder. En koselig og sosial tur der du garantert får fine opplevelser, aktiviteter i et unikt landskap og gode minner.

Pris
 • Innmeldingspenger 2.500,-
 • Oppholdspenger 87.070,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 10.230,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs kr. 122.079,-*

Halvårs høst 2023kr. 60.790,-*

Halvårs vår 2024 kr. 63.790,-*

Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer. Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på Musikk, der sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Personlig pakkeliste

Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

På FOTO FILM FRILUFTSLIV trenger vi litt ekstra utstyr. Oversikt over dette finner du her:

UTSTYRSLISTE  FOTO FILM FRILUFTSLIV

Jeg trengte ikke å være her mange uker før Toppen ble synonymt med hjemme. For hva er hjemme? Et sted man kan oppleve tilhørighet og trygghet uten like. Der man kan være akkurat den man er, med alt det rare, barnslige, sære og fantastiske vi alle har i oss. Og det kan man virkelig her!

Jeg har fått venner for livet og noen av mine beste opplevelser på folkehøyskole. Her er det så trygt å pushe grensene sine, og jeg oppdaga at jeg både tør og får til mer enn jeg noen gang trodde. Jeg tror virkelig ikke det er noen andre steder man får muligheten til å utfolde seg på den måten man kan her. Du har så utrolig mange muligheter til å oppleve nye og spennende ting, og dette året kan du endelig gjøre det du vil! Jeg er evig takknemlig for at jeg valgte å komme til Toppen!

Katrina Munns

Elev på Toppen 2021-22

Linjeturen går til….

LOFOTEN OG HELGELANDSKYSTEN!

Les mer om Lofoten

Vi tar turen til Lofoten hvor vi får jobbet med natur- og dokumentarfoto i heftige omgivelser. Det vil også være mulig å jobbe med bilder av dyreliv, actionbilder, eller vi kan legge til rette for å jobbe med kunst-foto. Dette styrer vi ut fra dine interesser. I Kabelvåg er det både en kunst- og filmhøgskole, og en folkehøgskole med to forskjellige fotolinjer som vi kan besøke og utveksle erfaringer med.

I tillegg til å jobbe med foto og film, legger vi opp til friluftsaktiviteter ut fra gruppas interesser. Ekesmpel på mulige aktiviteter er padling (havkajakk eller SUP), fjellturer, havørn-safari, surfing, ridning eller lignende. Selvfølgelig har vi med oss kamera og jobber med dokumentasjon eller andre prosjekter underveis.

Vi prøver også å få med oss litt av kulturen i Lofoten, og besøker gjerne Fiskeværsmuseet eller Smeden i Sund (en dyktig kunstner). De fleste nettene bor vi inne, men vi har som mål å få til en eller to teltovernattinger på steder der vi virkelig kan få oppleve den ville og vakre naturen i Lofoten. Det er spennende å jobbe med været og lyset, og prøve å «feste» omgivelsene på bilde eller film.

Les mer om Helgelandskysten

Innhold kommer – blir en kjempefin tur!

Finn ut mer ↓

FRA BLOGGEN

Hvordan velge riktig folkehøgskole?

Hvordan skal en velge riktig folkehøgskole? Det er smart å bruke litt tid når du skal velge folkehøgskole. Selv om folkehøgskolene har mye til felles, så er det forskjeller. Og når man skal ta opp studielån vil en jo at pengene skal brukes best mulig. For å finne...

Mitt folkehøgskoleår på Toppen

Kathrine Sollien har vært elev på Vefsn Folkehøgskole Toppen, og i denne bloggen forteller hun om sitt folkehøgskoleår, sine opplevelser og hva skolen har betydd for henne. Før jeg begynte på Toppen følte jeg meg ofte annerledes og at jeg ikke passet inn i sosiale...

Hva lærer du på folkehøgskole?

Hva sitter våre elever igjen med, sånn i ettertid? Hva har de lært? Vi har snakket med Mina, som var elev hos oss i 2020-21.

Er det dyrt å gå på folkehøgskole?

Et argument for å ikke gå på folkehøgskole, er at det er så dyrt. Ja, totalsummen kan høres heftig ut, men er den i realiteten det? Hva får man igjen for det man betaler, og hva om vi sammenligner det med studiekostnader generelt? Amalie – stipendiat og elev på linja...

Halvårskurs på Toppen

Enkelte tenker at ett år på folkehøgskole er lang tid. Men er de klar over at noen folkehøgskoler også tilbyr halvårskurs? Vefsn folkehøgskole Toppen er en av de skolene som tilbyr et halvår på folkehøgskole. Det er kanskje mange grunner til at det passer bedre med et...

Lærer på linja:

Solveig Haaland med ball på hodet, kamera rundt halsen og padleåre i handa

SOLVEIG HAALAND

Lærer på Foto Film Friluftsliv

Tlf. 976 01 728
solveig@arkiv.vefsnfolkehogskole.no

Solveig er opprinnelig fra Mosjøen, og starter på sitt andre år som lærer hos oss. Men hun har jobbet mange år på folkehøgskole utenfor Tromsø. Hun er oppvokst på gård og elsker å være i aktivitet.

 I ungdomsårene begynte hun å interessere seg for foto. Hun har hatt med kamera på frilufts-turer verden rundt, og har en bachelorgrad i foto fra studier i USA. Solveig har også utdannelse innen idrett og friluftsliv, og hun har tilbrakt utallige timer på fotball- og volleyballbanen. Solveig storkoser seg også på tur sammen med elevene, og setter pris på variasjoner i vær og vind.

Send en melding til Solveig

10 + 3 =

Ting du kanskje lurer på:
Toppen

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

Les mer>>

Å bo her

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

Mosjøen

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.

Les mer >>

Valgfag

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

Fellesfag

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

Fellesskap

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Halvårskurs

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever.

Les mer >>

Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

Studieturer

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

Mange spør om

Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....

Les mer>>

Prosjektperioder

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 

Les mer>>

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

God mat gjør en bra dag enda bedre.

Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

Les mer >>

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>

Stipendiatene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. "Stippene" tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

Les mer>>

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Er det dyrt?

Hvordan er de andre elevene?

Hvor lang er skoledagen?

Osv....

Les mer>>

Hvorfor vente? Søk nå!

Lånekassen kan hjelpe deg med finansieringen!

Hopp rett ned til innholdet