fbpx

IDRETT OG FRILUFTSLIV

IDRETT OG FRILUFTSLIV

Linja for deg som:

  • Liker å være aktiv både inne og ute
  • Har lyst å prøve nye idretter og aktiviteter
  • Trives med friluftsliv
  • Setter pris på variasjon
  • Er klar for nye opplevelser

Om linja

På Idrett og Friluftsliv er det aldri ei uke som er lik. Vi legger opp planen sammen, og sørger for at det blir god variasjon tilpasset klassens ønsker. Det blir nye opplevelser hver dag og det er nesten umulig å kjede seg. Den ene dagen spiller vi for eksempel fotball, og den neste er det topptur på fjellkjeden De syv Søstre eller vi tar en raftingtur på Vefsna.

Vi har ei lang liste med aktiviteter og turer vi kan plukke fra. Det er viktig for oss at at du har det bra mens du er elev her, at alle trives i klassen og har det moro sammen. Det er det beste utgangspunktet for et fantastisk folkehøgskoleår.

Hva gjør vi?

I løpet av et år på Idrett og Friluftsliv får du prøve deg på utrolig mye forskjellig, og du får selv være med å sette ditt preg på årsplanen. Da får du drive med det du liker best, og samtidig sjekke ut nye aktiviteter. I tillegg vil du få gode muligheter til å trene individuelt og i grupper. 

Helgeland har fantastiske forhold for opplevelser og aktiviteter i naturen, noe vi selvsagt benytter oss av. Mulighetene ligger rett utenfor skoledøra, og er tilgjengelig året rundt. Det gir oss anledning til mange fine dagsturer. 

Les mer

Rett nord for byen kan vi sove på spektakulære Rabothytta som ligger ved Nord-Norges høyeste fjell og kanskje aller eldste isbre. Rabothytta er kjent for sitt spesielle utseende og magisk utsikt i solnedgangen. Bak skolen har vi Øyfjellet. Her ligger Nord- Norges første Via Ferrata, som du får prøve en av de første ukene. På vei ned fra Via Ferratan kan du ta Zip Line over elva Vefsna som renner gjennom sentrum.

Til Helgeland kommer friluftslivsentusiaster fra hele verden for å oppleve vår ville nordnorsk natur. Nærheten gjør at vi bare hiver på oss sekken og går – eventyrene venter like ved.

Aktiviteter på linja:

Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som at innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.

Idretter og aktiviteter

Vi kan velge mellom:
Fotball, innebandy, volleyball, håndball, rugby, baseball, basket, lacross. Paintball, skyting, skiskyting, leirdueskyting, klatring/rappellering, kampsport, sykling, terrengsykling, tennis, badminton, squasj,  fridykking, frisbeegolf, golf, dans, snøscooterkjøring, hundekjøring, topptur på ski, slalom, telemark, snowboard. Ønsker du å trene mer i en idrett har vi godt samarbeid med klubber og lag i Mosjøen.

Trening

Trening er viktig for fysisk og mentalt velvære. På Toppen vil du ha gode muligheten til å bli i bedre form. Du vil du få prøve ut mange forskjellige treningsformer og aktiviteter. Vi avsetter litt tid hver uke til allsidig «basistrening» og tradisjonell styrke- og pulstrening. Skolen har egen gymsal, et funksjonelt og godt utstyrt treningsrom, kampsportrom og kunstgressbane få meter fra skolen. Dette gjør at du har gode muligheter til å drive egentrening.

Idrettsanlegg

Vi benytter oss av kommunens idrettsanlegg.  Fotballhall, friidrettsbane (NM-arena), innendørs klatrevegg, utendørs klatrefelt, idrettshall, tennisbaner, beachvolleybane, beachfotballbane, golfbane, alpinbakke, skytebaner, paintballbane, ridehall, frisbeegolf, aerobic/dansesal .

Kurs og kompetansebevis

De som ønsker, får muligheten til å ta surfekurs (Lanzarote) og avlegge livredningsprøven. Du har også muligheten til å ta brattkort i klatring.

Friluftsturer

Friluftsturer høyt og lavt, på fjellet den ene uka og med kajakk eller kano den andre. Det blir også grottetur, rafting, og klatring. Helgeland har kanskje de flotteste områdene i verden for å bedrive friluftslivsaktiviteter. En fantastisk kyst, flere nasjonalparker i umiddelbar nærhet, og en rekke elver og innsjøer gjør at det å velge tur kan bli et dilemma. Turmulighetene er uendelige, enten det er en dagstur eller lengre turer med overnatting.

Hos oss har vi også fokus på sikkerhet. du vil lære grunnleggende førstehjelp, og få kyndig og god opplæring innenfor idretter og friluftsaktiviteter gjennom hele året.

Tour of Helgeland

Øyhopping på Helgelandskysten er en tur du ikke vil gå glipp av. Nyt livet, naturen og havet. Stikkord for turen: Havfiske i skjærgården på Herøy. Vi besøker verdensarvområdet Vega og den kjente «Vegatrappa». Vi tar turen gjennom Torghatthullet. Det blir også topptur opp Dønnamannen og/eller «7- søstre». Her er utsikten fantastisk. Det er bare å glede seg.

Det er fint å sykle på Helgeland og særlig langs Helgelandskysten. Om du ønsker kan turen sykles. Målet er ikke å komme fortest fram, men å få sett og opplevd mest mulig.

Hemavan/Tärnaby

– en av Sveriges beste vinterdestinasjoner. På denne turen drar vi sammen med linjene Fjellsport/Kajakk og Friluftsliv Lett. Vi bor i velutstyrte leiligheter med bla. badstue og tilgang på basseng. Det er mange aktiviteter og mye sosialt. Du får tilbud om kurs i Snowboard, Alpint og Telemark. For de som ønsker å gå eller stå på ski er Hemavan/Tärnaby et eldorado. Du kan også leie snøscooter eller heliskiing.

Lofoten - Nord-Norge

Her får vi oppleve enda mer av hva Nord-Norge har å by på. Vi drar innom kjente fiskevær som Henningsvær og Reine, og har fokus på aktiviteter i vakker natur. Ingenting er som å skue utover Lofotveggen fra Himmeltinden eller Reinebringen. I tillegg til toppturer blir det muligheter for kajakkpadling, surfing og camping langs hvite sandstrender. Her kan vi nesten gi garantier for fine opplevelser og gode minner.

Pris
  • Innmeldingspenger 2.500,-
  • Oppholdspenger 87.070,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
  • Felleskostnader 10.230,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
  • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs kr. 135.450,-*
Halvårs høst kr. 60.600,-
Halvårs vår 2024 kr. 73.540,-*

*Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer. Diverse tillegg:

  • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
  • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
  • Forsikring av utstyr
  • Noen valgfag og frivillige turer

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på Musikk, der sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Personlig pakkeliste

Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

På Idrett ALT trenger vi litt ekstra utstyr. Oversikt over dette finner du her:

UTSTYRSLISTE IDRETT OG FRILUFTSLIV

Tilrettelegging

Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.

Aktiviteter på linja:

Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som at innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.

Idretter og aktiviteter

Vi kan velge mellom:
Fotball, innebandy, volleyball, håndball, rugby, baseball, basket, amerikansk fotball, lacross. Paintball, skyting, skiskyting, lasertag, leirdueskyting, klatring/rappellering, kampsport, sykling, terrengsykling, tennis, badminton, squasj,  fridykking,  kiting, jazzdans, ridning, snøscooterkjøring, ski, slalom, snowboard. Ønsker du å trene mye i en idrett har vi godt samarbeid med klubber og lag i Mosjøen.

Trening
På denne linja får du muligheten til å komme i bedre form hvis du ønsker det. Vi har et nyoppusset og velutstyrt treningsrom på skolen, i tillegg til gymsal. Du får også adgangskort til Kippermoen Idrettssenter. Her kan du trene så mye du ønsker på et av Norges beste helsestudio. Du får også tilgang til svømme-/badeanlegg og squasjbaner.
Idrettsanlegg

Vi benytter oss også av kommunens idrettsanlegg, som er lett tilgjengelig for oss. Det består av innendørs fotballhall, utendørs kunstgressbane, friidrettsbane (NM-arena), innendørs klatrevegg, utendørs klatrefelt, idrettshall, tennisbaner, beachvolleybane, beachfotballbane, golfbane, preparerte skispor på vinteren ikke langt fra skolen, alpinbakke, skytebaner, innendørs og utendørs, paintballbane, ridehall, aerobic/dansesal, spinningsal, kampsportrom.

Kurs og kompetansebevis

De som ønsker, får muligheten til å ta surfekurs (Lanzarote) og avlegge livredningsprøven. Du har også muligheten til å ta brattkort i klatring.

Friluftsturer

Friluftsturer høyt og lavt, på fjellet den ene uka og med kajakk eller kano den andre. Det blir også grottetur, rafting, og klatring. Helgeland har kanskje de flotteste områdene i verden for å bedrive friluftslivsaktiviteter. En fantastisk kyst og en rekke elver og innsjøer gjør at det å velge tur kan bli et dilemma. Turmulighetene er uendelige, enten det er en dagstur eller lengre turer med overnatting. Sikkerhet er viktig for oss. Du får kyndig og god opplæring hos instruktører fra Fjellsport/Kajakk.

Tour of Helgeland

Det er fint å sykle på Helgeland, og  særlig ute ved kysten. Noen dagers øyhopping med sykkel på Helgelandskysten blir tur du aldri glemmer. Vi besøker en rekke små kystkommuner og nyter livet, naturen og havet. Du sykler i ditt eget tempo og det er ikke langt mellom hver stopp. Målet er ikke å komme fortest fram, men å få sett og opplevd mest mulig.

Hemavan/Tärnaby

– et av Sveriges beste vinterdestinasjoner. På denne turen drar vi sammen med linjene Fjellsport/Kajakk og Friluftsliv Lett. Du bor i velutstyrte leiligheter med bla. badstue og tilgang på basseng. Det er mange aktiviteter og mye sosialt. Du får tilbud om kurs i Snowboard, og Alpint. For de som ønsker å gå eller stå på ski er Hemavan/Tärnaby et eldorado. Du kan også leie snøscooter eller heliskiing. Dersom smittesituasjonen gjør at vi ikke kan reise som planlagt, finner vi et annet alternativ.

Nord-Norgestur

Når du nå først har kommet over grensen til Nordland, så er det naturlig å gjøre en Nord-Norgestur med Hurtigruta. Vi tar oss et cruise med kystens viktigste og mest kjente båt. Du vil få oppleve enda mer av den eksotiske landsdelen, og Lofoten er reisens mål. Her vil vi besøke mange kjente turistattraksjoner, som Vikingmuseet på Borg, fiskeværet Henningsvær og mange andre spennende steder. En koselig og sosial tur der du garantert får fine opplevelser, aktiviteter i et unikt landskap og gode minner.

Pris
  • Innmeldingspenger 2.500,-
  • Oppholdspenger 82.072,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
  • Felleskostnader 9.085,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
  • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs kr. 117.157,-* Halvårs høst kr. 54.279,- Halvårs vår kr. 66.129,-*  Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer. Diverse tillegg:

  • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
  • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
  • Forsikring av utstyr
  • Noen valgfag og frivillige turer

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på WAM Band, der ikke alle kan spille samme instrument. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Personlig pakkeliste

Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

På Idrett ALT trenger vi litt ekstra utstyr. Oversikt over dette finner du her:

UTSTYRSLISTE IDRETT OG FRILUFTSLIV

Hausten på Idrett og Friluftsliv har verkeleg stått til forventningane! Eg har fått gjort mykje av det eg likar frå før, samstundes som eg har fått utfordra meg sjølv med nye og varierte aktivitetar. Vi har engasjerte lærarar som gjer alt for at vi skal ha det bra, noko som gjer at vi kan vakne kvar morgon og glede oss til ein ny dag.

Guro Solli Grønningsæter

Elev 2021-22

Linjeturen går til….

LA SANTA!

Les mer

Idrett og Friluftsliv drar på treningsleir til La Santa på Lanzarote. Treningssentret tar imot grupper og enkeltpersoner fra hele verden. Her får du et fantastisk treningsopphold med muligheter til å prøve nye idretter og aktiviteter.  Du får tilbud om dagskurs i surfing, intensivkurs i windsurfing, tennis m.fl. Du kan låne racingsykler eller mountainbikes, trene på Fitnesssentret, prøve Zumba, Pilates, TRX, SUPyoga, bodypump og mye, mye mere. Du lager ditt eget program, og kan prøve en rekke aktiviteter samtidig som du for eksempel velger å spille beachvolley flere ganger om dagen. Kombinasjonen sol, varme, strandliv, god mat og trening gjør denne turen til et av skoleårets høydepunkter.

Linjeturen går til….

LA SANTA!

Les mer

Idrettslinja drar på treningsopphold til La Santa som ligger på Lanzarote. Treningssentret tar imot grupper og enkeltpersoner fra hele verden.  Her får du et fantastisk treningsopphold med muligheter til å prøve nye idretter og aktiviteter.  Du får tilbud om dagskurs i surfing, intensivkurs i windsurfing, tennis m.fl. Du kan låne racingsykler eller mountainbikes, trene på Fitnesssentret, prøve Zumba, Pilates, TRX, SUPyoga, bodypump og mye, mye mere. Du lager ditt eget program, og kan prøve en rekke aktiviteter samtidig som du for eksempel velger å spille beachvolley flere ganger om dagen. Kombinasjonen sol, varme, strandliv, god mat og trening gjør denne turen til et av skoleårets høydepunkter.

Finn ut mer ↓

FRA BLOGGEN

Hvordan velge riktig folkehøgskole?

Hvordan skal en velge riktig folkehøgskole? Det er smart å bruke litt tid når du skal velge folkehøgskole. Selv om folkehøgskolene har mye til felles, så er det forskjeller. Og når man skal ta opp studielån vil en jo at pengene skal brukes best mulig. For å finne...

Mitt folkehøgskoleår på Toppen

Kathrine Sollien har vært elev på Vefsn Folkehøgskole Toppen, og i denne bloggen forteller hun om sitt folkehøgskoleår, sine opplevelser og hva skolen har betydd for henne. Før jeg begynte på Toppen følte jeg meg ofte annerledes og at jeg ikke passet inn i sosiale...

Hva lærer du på folkehøgskole?

Hva sitter våre elever igjen med, sånn i ettertid? Hva har de lært? Vi har snakket med Mina, som var elev hos oss i 2020-21.

Er det dyrt å gå på folkehøgskole?

Et argument for å ikke gå på folkehøgskole, er at det er så dyrt. Ja, totalsummen kan høres heftig ut, men er den i realiteten det? Hva får man igjen for det man betaler, og hva om vi sammenligner det med studiekostnader generelt? Amalie – stipendiat og elev på linja...

Halvårskurs på Toppen

Enkelte tenker at ett år på folkehøgskole er lang tid. Men er de klar over at noen folkehøgskoler også tilbyr halvårskurs? Vefsn folkehøgskole Toppen er en av de skolene som tilbyr et halvår på folkehøgskole. Det er kanskje mange grunner til at det passer bedre med et...

Lærer på linja:

Ulf Langmo

Lærer Idrett og Friluftsliv

Tlf. 95 94 43 34
ulf@arkiv.vefsnfolkehogskole.no

Ulf har allsidig bakgrunn innen idrett og friluftsliv med cand. mag i Idrett fra Høgskolen i Telemark og samfunnsfag fra høgskolen i Bodø. Tilleggsutdanning i ski og bre fra Høgskolen i Sogn og Fjordane.  Fotballtrener med UEFAs B-lisens. Ulf er en allsidig fyr som kan utrolig mye etter mange år i folkehøgskolen. Han er en trivelig kar som er lett å snakke med.

Send en melding til Ulf

9 + 10 =

Ting du kanskje lurer på:

Toppen

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

Les mer>>

Å bo her

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

Mosjøen

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.

Les mer >>

Valgfag

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

Fellesfag

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

Fellesskap

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Halvårskurs

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever.

Les mer >>

Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

Studieturer

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

Mange spør om

Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....

Les mer>>

Prosjektperioder

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 

Les mer>>

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

God mat gjør en bra dag enda bedre.

Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

Les mer >>

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>

Stipendiatene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. "Stippene" tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

Les mer>>

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Er det dyrt?

Hvordan er de andre elevene?

Hvor lang er skoledagen?

Osv....

Les mer>>

Hvorfor vente? Søk nå!

Lånekassen kan hjelpe deg med finansieringen!

Hopp rett ned til innholdet