Linja for deg som:
- liker å være kreativ
- har lyst å oppleve nye sider hos deg selv
- synes det er vanskelig å velge
- vil gå på folkehøgskole, men ikke finner linja
Et variert tilbud
Dette er en skikkelig godtepose for deg som liker litt forskjellig. Du trenger ikke ha prøvd alt fra før, eller være like flink til alt. Her kan du får utforske og utvikle deg i ditt eget tempo og uten krav om vurdering.
På Kreativ MIX får du muligheten til å være med på mye spennende i løpet av året. Du får utvikle deg med kreative og morsomme prosjekter, og kan teste ut alt fra redesign og teater, til maling og foto. Denne linja gir deg mange erfaringer og opplevelser som gjør at du lærer mye om deg selv og de andre. På Kreativ MIX er det en bare et stort pluss at folk er forskjellige og har ulik bakgrunn og interesser. Her kan du finne ut hva du liker, teste ut nye ting, og utvide horisonten.
Hva gjør vi?
På Kreativ MIX jobber vi praktisk og prosjektbasert. Prosjektene varierer i lengde, form og innhold alt etter hvilke tema vi jobber med. Noen ganger har vi en Workshop som går over tre dager, andre perioder går over tre uker. Dersom dere ønsker å jobbe med et selvvalgt prosjekt er det mulig. Vi samarbeider i perioder med mange andre, både på og utenfor skolen.
Vi gjør flere prosjekter sammen med andre linjer på skolen, blant annet Musikk. Det kommer også flere interessante og dyktige mennesker på besøk i løpet av året. Vi henter blant annet inn kompetanse på dans og foto utenfra. I tillegg blir det forelesninger med inspirerende folk som deler sine opplevelser og sin kunnskap.
Innhold på linja
Denne linja skal gi impulser til forandring, kreativ energi, inspirasjon, gode ideer og initiativ. Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som at innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.
Søm og redesign
Har du sydd litt før eller er du helt fersk i syverden? Her vil du mulighet til å utvikle deg fra det nivået du måtte ha. Vi har symaskiner og overlock maskin. Du vil lære deg med maskinene og bli kjent med ulike stofftyper. Du kan få sy mindre prosjekter som handlenett, scrunchie eller bøttehatt. Eller du kan utfordre deg selg med å sy deg et klesplagg eller kanskje en sekk. Her er mulighetene mange. Vi har masse gjenbruksmaterialer tilgjengelig og tenker redesign der det lar seg gjøre. Du vil også få dekorere på tekstiler med maling, tusjer, brodering og lignende.
Tegning og maling
Hos oss vil du få muligheten til å både tegne og male. Du kan få testet både med akvarellmaling, akvarelltusjer, akvarellblyanter og akrylmaling. Vi vil trene opp øyet med tegneøvelser og gi et godt grunnlag for at du kan jobbe videre med både små og store male-/tegne-prosjekter.
Sørsamisk kunst og kultur
Vi besøker Sørsamisk kunnskapspark i Hattfjelldal hvor vi får lære om kulturen og tradisjonsmat. Du vil få lære samisk håndverk (Doudji). Vi vil lære om bruk av lasso og oppleve joik på nært hold.
Keramikk
Det blir introduksjon i keramikk hvor du lærer teknikker i arbeide med leire. En fantastisk mulighet til å få jobbe med hendene og lage et produkt helt fra bunnen. Etter første brenning vil du få dekorere keramikken med glasur.
Musikk
Om du spiller eller synger fra før er ikke en forutsetning for å jobbe med musikk. Heldigvis. Her får du prøve ulike instrumenter, lage musikk på laptop, synge, og lage prosjekter der musikk er et viktig element. Kanskje lager vi konsert? Eller en foto/filmvisning med egenprodusert musikk/lyder? Eller et stomp orkester? Siden alle elsker musikk, er musikalske prosjekter alltid utrolig artig å jobbe med.
Drama/ teater
Her får du leke, le, improvisere og prøve deg som skuespiller, idemaker og instruktør. Vi lager maske, kostymer og rekvisitter, lærer å legge teatersminke, og spiller forestilling. Arbeidsglede og motivasjon får dere når dere får utfolde dere kreativt i en klasse der alt er mulig, og alt er lov.
Dans
Dans kan være så mye, men for oss er fellesnevneren bevegelse til musikk. Først og fremst for vår egen glede – vi skal ikke nødvendigvis ha noen danseforestilling. Vi prøver oss på ulike måter å bruke kroppen på til musikk, og har dyktige instruktører utenfra. Kombinasjonen med moro og trening er et fint avbrekk i hverdagen, og gjør deg mer fri og trygg i kroppen din.
Selvutvikling og yoga
Å bli den man har lyst til å være er et livslangt prosjekt. Gjennom å arbeide med hele seg setter man i gang spennende prosesser der man utvikler seg, steg for steg. Her jobber vi med tema og prosjekter som stimulerer til egenutvikling. Målet er at du skal utvikle større trygghet, stressmestring, selvforståelse og forståelse for indre prosesser.
Fordypningsprosjekt
Vi har to runder med fordypningsprosjekt i løpet av året. En toukers periode på høsten og en på våren. I disse ukene velger du deg et prosjekt du ønsker å jobbe med. Her kan man jobbe individuelt eller som gruppe. Eks. på prosjekter tidligere elever har hatt; Maling, syprosjekt, monolog, øve på instrument, strikking, tegning, brodering, foto, animasjon, video, tekstskriving, performance osv. Her står du veldig fritt til å velge noe du selv ønsker å bruke mer tid på.
Utstyr på linja
Vi har det meste du trenger for å være med i undervisningen, men du kan gjerne ta med eget utstyr dersom du ønsker å bruke det.
Pris
- Innmeldingspenger 2.500,-
- Oppholdspenger 87.070,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
- Felleskostnader 10.230,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
- Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.
Helårs kr. 121.950,-*
Halvårs høst kr. 56.225,-
Halvårs vår 2024 kr. 65.865,-*
* Inkludert linjetur. Med forbehold om endringer.
Diverse tillegg:
- De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
- Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
- Forsikring av utstyr
- Noen valgfag og frivillige turer
Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.
Opptak
Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på Musikk, der sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.
Personlig pakkliste
Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.
ALLE elever trenger.. LES MER
Som elev på Kreativ MIX må du gjerne ha med deg eget kamera, minnekort/harddisk og laptop. Ellers har vi det meste av det du trenger på linja.
Tilrettelegging
Klasserommet ligger i eldre bygg adkomst med trapp. Per i dag toalett i andre etasje med lang bratt trapp. Det er planlagt toalett i første etasje. Ut over dette kan det forekomme undervisning i andre lokaler utenfor skolens område. Man må kunne delta på enklere turer utendørs. Det betyr å gå turer på vei eller sti i minst 1 time hver vei. Vi deltar også på ulike forestillinger, konserter eller lignende hvor en må kunne sitte i 1-2 timer.
Dette er jo en veldig variert linje med rolig aktiviteter som søm og tegning, og mer aktive ting som dans, yoga og drama. Du bør være i en slik form at du tenker det er overkommelig å delta på disse aktivitetene. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. Dette kan omfatte nedsatt syn, hørsel, psykiske helse eller andre utfordringer.
På Toppen har jeg fått dyrket nye og gamle interesser og fått opplevelser jeg vil se tilbake på med stor glede. Folkene i rundt meg har bidratt til gode samtaler og lært meg ting jeg tar med meg i livet. Nordlyset er et stort pluss!
Linjeturen går til….
PORTUGAL!
Les mer
Vi tar turen til Algarvekysten i skjønne Portugal, der linjelærer Lovise er godt kjent. Med Armação de Pêra som utgangspunkt, kan vi velge og vrake i kultur- og naturopplevelser. Sammen setter vi opp et program der vi får med oss de beste opplevelsene. Her har alle muligheten til å forme turen. Men at det vil bli en tur med mixet innhold – det er helt sikkert!
På denne turen til Portugal vil du få både sol, uteaktiviteter, kreative kurs, oppleve kultur og mye god mat. Plukk dine egne appelsiner når vi besøker en av fruktgårdene. Vi får også se hvordan livet på en fruktgård er. Du får keramikkurs i et land med lange tradisjoner for bruk av leire. I tillegg vil vi oppleve lokal kunst og slott fra år 716.
Padletur med SUP(stand up padle Board) til vakre grotter. Sammen med guide padler vi langs land og inn i grotter med innvendige strender. Du kommer tett på naturen og vannet, padlebrettet tar deg steder du ellers ikke hadde fått oppleve. Algarvekysten gir gode muligheter for å få teste surfing. Det er muligheter for å delta på surfekurs og lære deg og meste bølgene langs den vakre kysten. Det blir ikke minst morgenyoga ute i den flotte havnebyen Armação de Pêra.
MULIG REISEPLAN
- Dag 1: Reise med ettermiddags tog og nattog til Oslo
- Dag 2: Reise med fly til Faro og bil til Armação de Pêra.
- Dag 3: Keramikkurs
- Dag 4: SUPtur til grotter og chilling på grottestrand
- Dag 5: Morgen Yoga og besøk på kunst utstilling.
- Dag 6: En dag på stranden (Muligheter for surfing)
- Dag 7: Vi reiser til Sagres og besøker et gammelt slott. Vi besøker også en appelsingård.
- Dag 8: Egentid; nyt den siste dagen på stranden, eller finn på andre aktiviteter du ønsker.
- Dag 9: Fly til Oslo
- Dag 10: Tog Oslo- Mosjøen
Finn ut mer ↓
Fra bloggen
Lærere på linja:
Brit Helene Valla
Lærer KRUTT scenekunst og Kreativ MIX
Tlf. 90 51 93 74 brit@arkiv.vefsnfolkehogskole.no
Brit er lærer på KRUTT scenekunst og Kreativ MIX, og syns hun har verdens beste jobb! Hun har lærerutdanning og studerte drama/teater på NTNU. Brit er glad i mennesker, og finner alltid en anledning til å slå av en prat. Hun er involvert i det meste på Toppen, og i kulturlivet i Mosjøen, med musikk, revy – og teaterproduksjoner. Hun er idérik og engasjert, og elsker å realisere spennende prosjekter på scenen.
Lovise Aufles Valberg
Lærer Kreativ MIX
Tlf. 47628026 lovise@arkiv.vefsnfolkehogskole.no
Lovise er utdannet Grafisk Designer på høgskolen i Buskerud med utveksling til Danmark. Har også lærer utdanning fra Nord universitet og NTNU. Hun har undervist i mediefag og matematikk i Videregående skole og i Mosjøen fengsel. Lovise elsker å sy, tegne, padle sup, løpe, strikke og mye mer. Hun bruker også tid på politikk og sitt lokale idrettslag. Nå gleder hun seg mest til å få teste livet på folkehøgskolen sammen med mange nye elever.
Send en melding til Lovise
Ting du kanskje lurer på:
Toppen
Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.
Å bo her
Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.
Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.
Mosjøen
Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Valgfag
Utvid horisonten…
Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.
Fellesfag
På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.
Fellesskap
På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.
Halvårskurs
På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever.
Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no
Studieturer
Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.
Mange spør om
Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....
Prosjektperioder
I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.
- Toppen
- Å bo her
- Å spise her
- Mosjøen
- Stipendiatene
- Valgfag
- Fellesfag
- Halvårskurs
- Prosjektperioder
- Studieturer
- Fellesskap
- Mange spør om
Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.
Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.
Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.
God mat gjør en bra dag enda bedre.
Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager. Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.
Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>
Stipendiatene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. "Stippene" tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.
Utvid horisonten…
Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.
På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.
På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no
I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.
Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.
På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.