fbpx

Denne høsten har vi på Toppen kjørt et halvårskurs i forberedelse til førstegangstjenesten. Martin har vært elev i høst, og har ikke angret. Tanken er at elever som venter på å komme seg i tjeneste i januar, likså godt kan ta et halvår på folkehøgskole i ventetida. Å være heime og jobbe mens alle venner drar videre i livet kan være en litt ensom opplevelse. Da kan det være like greit å investere i fire fartsfylte måneder hvor man klipper navlestrengen til heimen av litt mer skånsomt. Vi startet derfor en pilot høsten 2023, og det er nå mulig å søke for høsten 2024.

På bildet over Daniel Bergquist Todal, Martin Sundet, Njörður Bachmann og Syver Bratli på Øyfjellet.

En av elevene våre, Martin Sundet, stakk innom kontoret for en prat før han var ferdig på høstkurset til jul.  

Navn: Martin Sundet
Alder: 19
Fra: Asker
Skal tjenestegjøre: Høybuktmoen (GSV) 

 

Hvordan endte du opp her på linja Forberedelse til Førstegangstjenesten, Martin? 

Jeg hadde ingenting å gjøre mellom videregående og førstegangstjeneste. Kunne selvsagt tatt opp fag, men jeg var ganske skolelei etter å ha kommet meg gjennom videregående, liksom. Fikk et tips fra mamma. Hun mente jeg skulle gå på folkehøgskole, men det var NO fra min side! Jeg hadde ikke noe forhold til folkehøgskole, og da jeg begynte å se på bilder så tenkte jeg at det absolutt ikke var aktuelt. Men mamma ville ikke at jeg bare skulle være hjemme og jobbe på Jernia, så hun ga seg liksom ikke. Da vi fant denne linja ble jeg litt interessert likevel, og tenkte at dette faktisk kunne være noe. Vi stresset litt med å søke for jeg trodde det kom til å bli stappfullt, men vi var faktisk bare to elever på linja i høst. Det synes jeg er litt rart, for linja er bra! Ettersom vi ble bare to, så har vi vært tilknyttet linja Idrett og friluftsliv til daglig.  Her har det vært 10 elever, så da ble vi en fin gjeng på 12 når vi hadde fysisk aktivitet.  

 

Hva tenker du dette semesteret på folkehøgskole har gitt deg av erfaring før du skal inn i førstegangstjenesten? 

Jeg har blitt litt mer selvstendig. Hjemme blir jeg jo behandlet litt som et barn, hvis du skjønner. Mamma vasker og bretter klærne for meg og liksom alt det der. Her er det jo ingen som gjør noe for meg, bortsett å lage mat til meg. Her må jeg stå opp og fikse meg selv, og det er jo bra.  Og det sosiale har også vært veldig bra. Jeg føler jeg har fikset det godt. Det har liksom ikke vært noe problem.  

Hva har du fått ut av linja di etter at du har vært her hos oss? 

Jeg var i ganske god fysisk form da jeg kom hit, for jeg gikk jo på idrettslinja.  Eller, det vil si rundt eksamen og i sommer når jeg har jobbet har det egentlig ikke blitt så mye tid til å trene. Jeg jobbet jo fram til klokka 21, og da har man ikke særlig mye energi igjen til trening. Da jeg kom hit ble jo det mye lettere. Det er tungt med styrkeøkt sammen med Ulf på mandag morgen etter morgensamling, men når jeg er ferdig så er det jo velig deilig. Du kan vel si at jeg har fått mulighet til å vedlikeholde formen nå fram til jeg skal i milla. 

Hva har vært  høydepunktet på linja Forberedelse til Førstegangstjenesten? 

Høydepunktet var da vi var på Drevjamoen militærleir. Jeg visste ikke en gang at vi skulle dit. Jeg hadde vel egentlig ikke lest godt nok på linjeteksten før jeg kom. Jeg skulle liksom bare trene og ha det gøy her oppe. Vi fikk gjort mye mer enn jeg trodde vi skulle få lov til, og det var dritbra! Vi fikk vært in action i øvelsene, lå ute i felt og overnatta med rominspeksjon, og det var skikkelig bra, altså! Så fikk vi være med på øvelse og da fikk vi en firetimers økt med sersjant Sindre Bjørkmo som ga oss teori om selve militæret. Han gikk grundig gjennom alt, så nå er jeg hvert fall forberedt på teorien og det praktiske i felten. Vi gikk også på en marsj hvor vi fikk lært oss hvordan de bygger stilling og sånn. Vi satt og venta og venta og ante ikke når noe skulle skje. Så begynte de plutselig å skyte med bazooka og HK416 og vi måtte ha på hørselvern og ja, DET var høydepunktet!  

Har du andre ting som du har vært med på som du syntes var bra? 

Ja, jeg likte da vi hadde Duotur. Ulf kjørte oss ut i marka med kart og ba oss komme oss tilbake på Toppen på egen hånd. Det var gøy. Vi tok jo den på en dag. Det var fire mil og veldig slitsomt.  Planen var å overnatte, men vi bare gikk 7 timer i strekk. Det er jo det militæret handler om. Ut i natur og bare gå og gå og gå.  

 

Har du en oppfordring til andre elever som lukter på linja Forberedelse til Førstegangstjenesten?  

Linja er fin på mange måter, og man forbereder seg både på den fysiske delen og den teoretiske. Samtidig er du på en folkehøgskole så du får det sosiale også. Alt er lagt opp til at du skal klare det, og det er ingen ekstreme utfordringer. Noen ganger lever man jo litt på kanten, for eksempel når man ligger ute og det er veldig kaldt. Plutselig funker ikke bålet eller været blir helt jævlig. Det pøsregnet jo på duoturen da vi gikk fire mil, og da plutselig gikk en av lommelyktene fri for strøm og det var bekmørkt. Jeg kan helt genuint si at det er en veldig fin linje! 

Takk for praten og at vi fikk bli kjent med deg, Martin. Og lykke til med Førstegangstjenesten!

Skrevet av Mette Haustreis

Hopp rett ned til innholdet