fbpx
Alt og litt til uka med digitalfotografering

Maria tester ut rekvisitter i studio.

Denne uka har toppen arrangert alt og litt til uke. Alt og litt til uka er et tilbud som skolen arrangerer hvert år. Denne uka har elevene mulighet til å velge mellom 8 forskjellige valgfag, som de skal utdype seg i. På slutten av uka skal elevene på hvert fag vise frem det de har jobbet med og lært i løpet av uka.

Tilbudene er svært varierte. Elevene kan velge mellom tradisjonsmat, jegerprøve, musikk, digitalfoto, volleyball, yoga/trening, teater og dans.

Tradisjonsmat – alt og litt til

tradisjonsmat får hjelp av skolens egne kokker Rigmor Wold og Kim-Rune Toresen. I dette faget lærer vi hvordan man lager god gammeldags norsk tradisjonsmat. Vi er 12 på gruppa som sammen har laget mat på kjøkkenet. Med gode lærere får vi alltid hjelp eller flere arbeidsoppgaver når vi trenger det. Vi har lært alt fra hvordan man tilbereder ulike kjøtt typer, til teknikker på bruk av kniv og ulike redskaper fra kjøkkenet. Vi har laget mye variert mat og det å lage mat er jo noe alle vil ta med seg videre. Kort oppsummert ville jeg sagt at alle har hatt det bra og vi er fornøyde med hvordan vi har hatt det.

Krumkake-laging

Her lager Tradisjonsmat-valgfag gutta krumkaker

Musikk – alt og litt til

Vi var totalt 14 stykker, fordelt på 8 sanger + en soloopptreden. Det var hardt arbeid, men resultatet var tilfredsstillande, og det var både kjekt og lærerikt å gjere dette sammen med ein så flink og samarbeidsvillig gjeng. Den største utfordringa vi møtte på var nok å få til timinga i sangane, slik at alle i bandet var samspilte. Frå det lærte eg at å øve inn det ein har sjølv bare er starten, og kor givande det er å få ting til å stemme saman. Vi tilbrakte mesteparten av tida vår på bandrommene, slik at vi for det meste hadde kvarandre i nærheten. Læreren vår, Alf Marius Valan, var med oss når han hadde muligheten, og var flink med å gi tilbakemelding og hjelpe oss med utfordringane vi møtte. Eg trur heile gjengen hadde ein fin opplevelse, og personlig hadde eg hatt lyst til å halde på lengre.

Teater – alt og litt til

Vi var 11 stykker som skulle ha teater som valgfag i Alt og litt til- uken. Vår lærer for uken var Åshild Pettersen, varaordfører i Vefsn kommune. Hun hadde en visjon om at vi skulle lage en skummel kveld for de andre elevene på skolen, og hadde med seg skumle tekster og sagn fra Nord-Norge. Hun lærte oss blant annet ulike virkemidler og triks for å fortelle en historie best mulig, og hvordan man skulle gå fram når man skulle lage historien. Det var utfordrende å lage selve forestillingen, den endte opp med å bestå av noen monologer og skuespill som fløt over i hverandre. Aller vanskeligst var det å faktisk få publikum til å kjenne på litt ekkel og skummel stemning. Selv om temaet for uken har vært noe ekkelt, så har vi kost oss og ledd masse likevel.

 

Volleyball – alt og litt til

På valgfag Volleyball har vi først og fremst lært om samarbeid, koordinasjon og lagspill. Lærer på dette faget er Brita Øyen som tidligere har jobbet på Toppen i 15 år siden 1997.
Å spille på lag kan skape flere utfordringer, men vi har klart å håndtere disse utfordringene med glans. Likevel skal vi ikke legge skjul på at vi har praktisert hektiske ferdigheter. Både serving, opplegg, smash og blokkeringer. Volleyball har vært utrolig god trening for både kropp og mentalitet. Med en flink trener og strekt samhold i gruppa har vi oppnådd et nivå vi ikke trodde gikk an på 4 dager. Dette er hva folkehøyskole handler om. Godt samhold, hardt arbeid og ikke minst ha det gøy!

Yoga og Trening – alt og litt til

På valgfaget Yoga og trening er vi nede på Frisk 3, hvor vi prøver ulike gruppetimer som senteret tilbyr, og naturligvis Yoga. Gjennom uka skal vi prøve Performance Circuit, Arke-Core, slyngetrening og Mindfullness. Vi får testet hele spekteret, og har både økter med høy intensivitet og økter med fokus på pust og meditasjon.

Hele gruppen blir utfordret på forskjellige måter, men alle er støle, og jeg tror at alle kjenner på det at de bruker kroppen. Noen mer enn andre. Ønsket med uka er å lære seg nok yoga til å kunne fortsette å holde på litt selv, og selvfølgelig å bedre formen, og bli inspirert til å fortsette å trene.

Jægerprøven – alt og litt til

På mandag kl 09:00 møtte 9 spente elever opp i klasserommet for å ta fatt på valgfaget jegerprøve. Vi har hatt hektiske dager med mange timer med teori, men det har samtidig vært spennende og lærerikt med flåing av småvilt og storvilt. Vi har også lært ulike teknikker på våpen som rifle og hagle. En av utfordringene har vært å kunne skille mellom ulike arter når vi snakker om fugler og rådyr. Lars Farbu har vært en kjempeflink lærer og nå har vi bare eksamen igjen.

Alt og litt til uka med Jegerprøven

Her viser Lars oss hvordan vi skal flå.

Dans – alt og litt til

På valgfaget dans med lærer Rikke Anett Lund, har vi denne uka utforsket kroppens bevegelighet. Vi startet uka med at alle lagde en kort dans til eget navn. Det kunne være for eksempel hvordan en ser for seg navnet sitt, hvilke følelser eller tanker man får av å høre det. Dermed var det mange ulike bevegelser som ble tatt i bruk! Dette var en utfordring for mange da man måtte ut av komfortsonen og finne på noe selv. Disse dansene var grunnlaget for det vi skal vise fram for skolen. Vi har brukt de ulike elementene og bevegelsene og satt sammen en felles dans. I og med at vi har hatt mange øvelser som gikk ut på å kjenne på hvor mange ulike bevegelser vi kan gjøre, og alle de ulike stillingene vi kan være i, tror jeg kroppens bevegelighet er noe vi kommer til å ta med oss videre.

Digitalfotografering – alt og litt til

Vi 14 på Digitalfoto, har denne uka vært sammen med fotograf Anne-Kari Lindseth Myrvik. Noen av oss hadde en god del erfaring med digitalfotografering, andre hadde lite. Det som er sikkert, er at vi alle har lært svært mye i løpet av disse få dagene. Vi har blant annet fått innføring i kamerainnstillinger, komposisjon, naturlig og kunstig lys, studiofotografering og bilderedigering i Photoshop. Undervisningen bestod av en god blanding mellom redigeringsteori, fotografering på egenhånd, og praktisk arbeid i Anne-Karis eget fotostudio, Studio AKM i Mosjøen sentrum. En stor utfordring for oss, var å fotografere medelever inne i skolebygget. På grunn av det dårlige lyset ble både kameraets egenskaper, og våre kunnskaper satt grundig på prøve. Nå blir nok ikke alle studiofotografer med det første, men kunnskapene vi har fått etter denne uka vil vi ta med oss videre når vi skal ut på linjeturer eller lignende.

Hopp rett ned til innholdet