fbpx

hundekjoring_toppen

Kan du huske hvorfor du begynte du på Vefsn folkehøgskole Toppen?

Det var ingen tvil om at det var en idrettslinje jeg skulle velge. Samtidig skulle det være en frilynt skole. Det sto mellom et par skoler rundt omkring, og jeg var veldig usikker. Mosjøen var jo veeeeldig langt unna ‘hjemme’.

Samtidig var mamma veldig pådriver til at jeg burde velge en skole som lå langt unna. Og siden jeg har nordnorsk blod i meg og fikk høre/se så mye fint om Mosjøen og Helgelandskysten (naturen og alt det), så ble Toppen 1. valget og jeg var så heldig og fikk plass.

Husker også at jeg ble skikkelig imponert når vi fikk håndskrevne brev fra lærerne og de ringte personlig til alle som hadde fått plass. Da var det ingen tvil 🙂

Har du noen spesielle minner fra den tiden?

Jeg har så utrolig mange fine minner fra det året! Vet ikke hvor jeg skal begynne eller hva jeg skal trekke frem. Husker spesielt godt noen av linjeturene. Blant annet sykkelturen, der vi i grupper sykla fra Mosjøen til Sandnessjøen (og videre på øyhopping). Men den sykkelturen til Sandnessjøen er en sykkeltur jeg aldri kommer til å glemme. Gruppa mi var kanskje ikke de mest sykkelivrige av klassen. Så vi tok dette virkelig som en tur. Vi skrev tilmed dagbok underveis fra turen, og det skjedde så mange morsomme episoder med sykkelproblemer, nesten-kræsjing, og så utrolig mange slitne kropper. Vi kom jo altfor sent til Sandnessjøen og misset båten vi skulle ta videre med de andre i klassen.

Husker også en kano- eller kajakktur vi hadde med klassen der vi skulle overnatte i lavvoer. Og flaks som vi hadde, så kom det skikkelig uvær på natta! Det pøsregnet og blåste, og lavvoene raste sammen. Stakkars Ulf som måtte ut å leite etter et sted vi kunne sove, endte opp med å «bryte seg inn» i en ganske liten gårdsverksted / utebod av noe slag. Der inne lå hele klassen og skulle prøve å sove litt i en sånn haug, stablet både i bredden og høyden 🙂

Hva har du gjort siden den gang?

Høsten etter flyttet jeg til Bø i Telemark og tok Bachelor i Idrettsadministrasjon og ledelse på høgskolen der.

Deretter dro jeg til Oslo, og fortsatte med å ta Master i Sport Management på Norges Idrettshøgskole. Under det siste året mitt på NIH begynte jeg å jobbe 50% i Norges Judoforbund. Kombinerte da jobb og skriving av masteroppgave.

Etter endt studier i 2011 var det rett i en fulltidsjobb 100% i Norges Judoforbund. Har vært der siden. Er nå utviklingssjef.

Hva er aktuelt for deg i dag? Hva er du opptatt med? Hva gjør du?

I dag bor jeg i Oslo, og bruker mye tid på jobben i Judoforbundet. Siden det er en jobb som krever en del ekstra arbeid, så blir det en naturlig del av fritiden også. Ved siden av å jobbe for Judoforbundet er jeg også fremdeles engasjert i min judoklubb i Larvik. Jeg har i flere år bidratt med frivillige oppgaver. Senest i mai 2016 var jeg med i arrangementskomiteen, som var sentral under Nordisk Mesterskap i Judo, som min klubb i Larvik var teknisk arrangør av.

Jeg har siden september 2015 vært med på Dannelsesprogrammet. Det er et lederutviklingsprogram for unge ledere i frivillige organisasjoner, i regi av Sparebankstiftelsen DNB. Jeg var veldig heldig å få plass der, takket være organisasjonen jeg jobber for. Programmet går over 2 år og vi skal igjennom 7 samlinger. Siste samling er i mai 2017 og da skal vi til Roma. Det skal bidra til at unge talenter får en solid ballast for å kunne ta et større lederskap. Programmet inspirerer til refleksjon og utvikling, gjennom formidling av blant annet historie og filosofi. Veldig lærerikt!!

Ellers nyter jeg tida i Oslo med gode venner og det byen har å tilby av ulike kulturmuligheter. Jeg har fremdeles god kontakt med flere fra Toppen som er en viktig del av livet mitt i dag og. Virkelig venner for livet!

Hva har året på Toppen betydd for deg? Hva lærte du?

Det betydde masse! Før jeg begynte på Toppen var jeg usikker og ganske sjenert, og jeg var utrolig nervøs for å flytte til en helt annen landsdel og ikke kjenne en eneste person. Men dette gikk jo over etter bare noen dager på skolen. Jeg lærte å kjenne meg selv, og ble mer trygg på hvem jeg var og hva jeg ville. Jeg må også si at Ulf spilte en viktig rolle for trivselen og egenutvikling. Han var en helt unik lærer og medmenneske, han ble en slags «ekstrapappa», ikke bare for meg, men også for andre elever.

Alt det jeg fikk være med på av ulike aktiviteter med linja og sosialt på skolen, det var mye jeg lærte her. Jeg tror jeg skjønte dette året at idrett, det var noe jeg skulle fortsette å drive med. Veivalget sånn studie-messig ble nok ganske avklart dette året.

Igjen, Ulf bidro mye her og. Det å se han i jobben hans, med å tilrettelegge for ulike aktiviteter og både være medmenneske, lærer og leder. Det var ganske motiverende og inspirerende.

Hvordan tror du at tiden på Toppen har påvirket dine valg fram til nå?

Det har helt klart påvirket mine valg. Allerede valget jeg tok med å flytte til Bø etter Toppen var en del av det. Jeg skjønte nok at det var riktig for meg å flytte til en mindre plass, og ikke til Oslo og de store skolene med svære klasser. Det var jeg nok ikke helt klar for med engang. 3 år i var nok det beste valget jeg gjorde. Studentmiljøet og spesielt idrettsstudentene er helt fantastiske. Det var et helt riktig klassemiljø for meg. Ikke for stort og heller ikke for lite, med studenter fra hele Norge. Helt perfekt! Det ble nesten som å være 3 år på folkehøgskole, men bare med «litt» skole ved siden av 🙂 Heldigvis var vi to fra idrettslinja på Toppen som valgte Bø sammen, og det var veldig betryggende. Denne personen, Turid, er en av mine nærmeste venninner den dag idag. 🙂

Og som nevnt tidligere, tiden på idrettslinja med Ulf som den læreren han var, tror jeg kanskje påvirket meg mer enn jeg trodde.

Hva skal til for å lykkes i din bransje i dag?

Man må trives med jobben sin. Å jobbe i Judoforbundet er for meg det samme som å jobbe med hobbyen min, siden jeg selv har vært aktiv med Judo. Og det å kunne jobbe generelt i idrettsorganisasjonen er kjempespennende. Tenk å kunne sitte på denne siden og hjelpe alle de flinke klubbene og idrettslagene som tilbyr idrettsglede for så mange barn og unge. Det er unikt.  Brennende engasjement for idretten. Stå-på-vilje. Prioritere og vite at man må jobbe litt kvelder, helger. Altså forvente lange dager, litt reising og helgearbeid. Dette er ikke en typisk 9-4 hverdag. Vi jobber med frivillige, og da er det slik at vi som får betalt må sette av tid når alle disse frivillige bruker tid på sin frivillige innsats.

Folkehøgskolen er i medvind og har mange søkere om dagen. Hva tror du det skyldes at skoleslaget har blitt så populært?

Jeg syns det er litt vanskelig å vurdere. Det virker som om dette er veldig opp og ned, i perioder. Jeg håper i alle fall at ungdom i dag, som allerede er under så stort press fra alle kanter, at de innser og skjønner at de ikke må være «flinke piker» og gå rett over på høgskole etc. Kanskje flere ser dette nå, at det er lov å ta seg et år med litt «hvile» og ser mulighetene som folkehøgskolen kan gi. At det er like så lærerikt å ta, enn å få et ekstra år med studiepoeng.. og at man må «blir noe» med engang.

Hvorfor skal man gå på folkehøgskole? 

Jeg mener at ett år på folkehøgskole er noe nesten alle har godt av, etter tøffe og slitsomme år på videregående. Man må ikke stresse og begynne rett på et studieløp. Selv om man føler seg klar og har funnet ut hva man skal studere, så vil ikke den muligheten gå fra deg. Det er kun ett år, og det året går fortere enn du aner. Dette året vil du garantert komme til å lære så utrolig mye uansett, uten noe press med eksamener eller krav til å lese pensum. Hvor deilig ut høres ikke det?

Jeg vil anbefale helt klart Toppen. Alle må en eller annen gang oppleve Nord-Norge med den vakre naturen langs Helgelandskysten! Naturen og klimaet er en opplevelse i seg selv, med nordlys og midnattssol og ekstreme fascinerende værskiftninger. Det er så tøft!

Toppen består av utrolig varierende linjer, noe som er unikt. Du kommer til å bli kjent med mennesker som du kanskje aldri trodde du ville komme overens med, på grunn av helt ulike interesser. Men du vil oppdage at dette er så spennende. Du vil bli tøffere sosialt, bli rausere og du vil utvide horisonten din – noe som er veldig positivt for dine fremtidige valg og for din egen personlige utvikling. Du vil rett og slett bli et bedre menneske! Det høres klissete ut, men sånn er det bare!

 

GOD JUL alle sammen!

Hilsen Lill Merethe Tjeldvoll
Vefsn folkehøgskole 2005-2006

Hopp rett ned til innholdet