fbpx

Revolver Oslo 2016

For snart 10 år siden hadde vi en gjeng gutter på Bandlinja som i dag ennå holder sammen. En artig og ambisiøs gjeng slik jeg husker dem. Lars, Anders, Jens og Bård spiller i bandet Day of the Jackalope.  Nå er de aktuell med sin andre utgivelse «Shapeshifter» som kommer i morgen 21. april.

Hvorfor ble det Vefsn folkehøgskole Toppen?
Det fristet å bruke et år på å gjøre akkurat det man har lyst til å gjøre, samtidig som man kunne få et lite avbrekk og bruke litt ekstra tid til å tenke på hva man ville fortsette med etter videregående.

Noen spesielle minner fra den tiden?
Julerocken og vårprosjektet er vel det vi husker best. Det var gøy å samarbeide med de andre elevene i de litt større prosjektene som krevde mer tid og større samarbeid på tvers av linjene.

Hvordan tror dere at tiden på Toppen har påvirket dere fram til nå?
Det har i hvert fall dyttet oss videre i retning av musikken. Etter et år med så mye øving og så mange konserter øker interessen og spillegleden, og vi var nok alle veldig bestemte på at vi skulle fortsette med musikk etter året på Toppen.

Hva har dere gjort siden den gang?
Vi har alle studert, og i en periode bodde vi faktisk i samme leilighet i Trondheim. Vi har fortsatt med musikken og opprettholdt kontakten med flere av de vi ble kjent med på Toppen. Nå har vi alle fast jobb som vi kommer til å si opp når vi blir rike av musikken.

Hva er aktuelt for dere i dag?
21. April slippes «Shapeshifter» og 20. Mai har vi releasekonsert, forhåpentligvis etterfulgt av mange liveopptredener i tiden som kommer. Selv før vi hadde gitt ut vår første EP, hadde arbeidet med den neste utgivelsen allerede begynt. Vi hadde skissert ut flere av de nye låtene da «Day of the Jackalope EP» kom ut i januar 2016, og i oktober var minialbumet «Shapeshifter» modent for studioinnspilling. Vi valgte å spille inn live for å beholde autentisitet og for å gjøre musikken mer levende. Med mange takt- og temposkifter føltes det dessuten mye mer naturlig å spille inn hele kompet samtidig.

Hvordan oppsto bandet og hvordan kom dere alle med etter hvert?
Day of the Jackalope ble startet opp av Jens og to andre musikere for flere år siden. Bård ble med i bandet etter at den forrige trommisen sluttet i 2013. Etter en stund sluttet den daværende bassisten i bandet, og en periode var det kun Jens og Bård som spilte sammen. Da Anders flyttet til Oslo i 2015 ble han raskt med i bandet som vokalist, og et snaut år etter ble bandet omsider fulltallig da Lars også flyttet til Oslo og tok med seg bassen på øving.

Hvilke mål har dere som band og hvordan jobber dere?
Vi har som mål å videreutvikle oss som musikere, skrive låter som fenger både oss og lytterne, og forhåpentligvis med tiden få anledning til å spille på større festivaler og nå et større publikum.

Når vi skriver musikk, tar vi vanligvis utgangspunkt i gitarriff og skisser som Jens har utarbeidet. Dette jammes ut på øvinger hvor vi sammen finner ut av form og arrangement på låtene. Alle våre ulike innfallsvinkler til musikken fører nok til en slags gjensidig inspirasjon, og har laget form på det som tilslutt har blitt soundet i Day of the Jackalope.

Hvordan har mottakelsen vært?
Vi har blitt veldig positivt overrasket over mottakelsen så langt. Da vi hadde spilt inn vår første EP fikk vi raskt signert kontrakt med plateselskapet «Heksekunst». I en fransk musikkblogg ble vi kåret til den 3. beste utgivelsen innen stonerrock-sjangeren. Låtene våre har blitt avspilt på flere ulike utenlandske podcaster, og vi har fått positive tilbakemeldinger etter live opptredener.

Beskriv sjangeren? Hvem er dere inspiret av?
Vi spiller Heavy bluesrock/Stoner-rock. Vi ga ut vår selvtitulerte debut-EP i januar 2016. Sammenlignet med «Shapeshifter», er nok vår første utgivelse straightere rock ‘n roll/Stonerrock. Her jobbet vi ut låtene med mye inspirasjon fra heavy bluesen fra 70-årene med referanser til den mer moderne stonerrocken. De nye låtene er mer varierte, byr på mer energi med flere vendinger og overraskelser, og bærer et mer uforutsigbart og progressivt preg. «Shapeshifter» beveger seg nok enda mer i retning av stoner-sjangeren, men vi har beholdt grunnmuren med groovy rytmer, speisa jammepartier, og catchy gitarriff.

De største forbildene er vel Led Zeppelin, Clutch, Rival Sons og Motorpsycho.

Hva tenker dere om utviklingen av norsk musikk i dag?
Det er ekstremt mye bra ny norsk musikk både innenfor vår sjanger og andre stilarter. Hvis vi skulle nevne noen måtte det bli Motorpsycho, Major Parkinson, Kvelertak, Sibiir, Aiming for Enrike, Shining, Tombstones+++ Mange! Det er motiverende og gøy å merke at vi er en del av et levende miljø.

Hva skal til for å lykkes som låtskriver og musiker?
Det er nok en stor fordel å ha særpreg og originalitet i musikken man lager. Lager man musikk med egenart som lytteren fort kan kjenne igjen og skille fra «musikksuppa», har man et godt utgangspunkt. Ellers er det nok lurt å være frempå og ta initiativ; komme i kontakt med de som kan være med på å spre musikken videre, ta initiativ til å spille konserter, samarbeide med andre musikere innen samme sjanger, promotere musikken via sosiale medier osv.

Kan man få noe av dette på folkehøgskole?
Man får veldig god trening i å samarbeide med andre om å skrive musikk i veldig varierte sjangere, man får anledning til å spille mange konserter og bli vant til å stå på scenen, og man får masse tid til å øve og videreutvikle spilleferdighetene.

Folkehøgskolen er i medvind og har mange søkere om dagen. Hva tror dere det skyldes at skoleslaget har blitt så populært?
Mange føler nok et behov for å ha et lite opphold fra skolebenken etter videregående. Noen trenger litt ekstra tenketid før de neste veivalgene skal avgjøres. Skal man jobbe eller studere, og hva skal man i så fall studere eller jobbe med? Ved å gå på folkehøgskole får man tid til å gruble litt på disse spørsmålene før man bestemmer seg, samtidig som man får man drive med det man interesserer seg for i fellesskap med andre elever som man blir overraskende godt kjent med i løpet av et år.

Artig å høre fra disse guttene igjen! Husker dem alle veldig godt og synes det er skikkelig stilig at de ennå spiller sammen.  Ønsker dere lykke til med Shapeshifter og håper dere blir booka til mange fine jobber framover!

Musikkvideo: https://www.youtube.com/watch?v=yLwlq1nITCA

Spotify: http://bit.ly/dotjEP-Spotify

Facebook: https://www.facebook.com/dayofthejackalope/?fref=ts

Instagram: https://www.instagram.com/dayofthejackalope/

 

 

Hopp rett ned til innholdet