Før jul lagde vi på Friluftsliv Lett vår egen kniv med slire. Vi fikk hjelp av Edmund Engan. Her er fremgangsmåten hvis dere får lyst til å lage deres egen!
Dette trenger du til kniven:
- Knivblad
- Trestykke
- Tape (Gaffa)
- Drill m/3,5mm bor
- Sag (båndsag er lettest)
- Slipemaskin (metall)
- Lim (Epoxy)
- Håndfiler (Grove og fine)
- Sandpåpir (100, 240, 350-400)
- Maling
- Olje
Fremgangsmåte:
Forarbeid
Ta litt gaffatape rundt knivbladet for å forhindre skader mens du jobber med kniven.
Trekk en strek på midten av treklossen og på den ene kortsiden (Figur 1)
Marker hvor langt bladet skal stikke inn i skaftet. Viktig at bladet peker litt nedover (Figur 2)
Merk opp på siden hvor bladet skal gå, og merk opp foran hvor det skal bores (ca 4 punkter, markeres med syl (Figur 3)).
Hold skaftet rett, og bor i punktene mens du følger linjen på langsiden, litt på skrå vertikalt.
Bor så langt inn boret kommer, og gjør punktene om til et avlangt hull. Ikke bore ut i sidene, da vil knivbladet bli skeivt.
Sjekk om knivbladet går helt inn i klossen, og har vinkelen den skal ha.
Tips: Hvis knivbladet er for langt, så kan du slipe enden. Slip også alle kantene litt runde så bladet er lettere å presse inn i skaftet.
Tips: Hvis hullet til knivbladet er for stort så kan du spikke en liten kile og banke denne på plass før du limer. Da vil bladet stå stødig og peke rett fram.
Knivbladet kan nå limes. Bland til epoxy i blandingsforholdet vist på pakken (50/50), og hell limet inn i hullet til det nesten renner over. Hele hullet skal være fylt med lim.
Sett knivbladet på plass, til det renner over lim. Trykk bladet enda bedre inn. Sett nå kniven med spissen ned i en trekloss, og slå med en hammer på enden av skaftet. Knivbladet vil da presses helt inn.
Tørk av overflødig lim.
Bland litt lim med sagflis og tilfør rundt skjøten mellom bladet og skaftet.
Tørk av overflødig sagflislim
La limet herde
Design
Nå kan du begynne å designe/Forme skaftet.
Krokskaftet er det enkleste, og det vanligste (Se forsidebildet). Jo enklere kniv du lager, jo enklere blir det også å lage slire.
Tegn designet ditt på skaftet.
Tips: Legg en linjal langs den butte knivbladenden, og tegn en rett strek i treverket. Da vil kniven få en strømlinjeformet og fin fasong.
Grovkutt skaftet ved å skjære vekk overflødig treverk med båndsag. Da slipper du å file vekk så mye senere. Sag litt på utsiden av streken du har designet (2-3mm), så har du rom for å gjøre feil. Pass på at sagen er riktig stilt inn, gjerne med et smalt blad, for da er det lettere å vri og vende under sagingen.
Pussing
Begynn med en grov metallrasp.
Pussetips:
- Hvis du sagde for lite så kan du spikke fram formen litt før du begynner å raspe. Da slipper du å raspe så mye i hjørnene. Sandpapir på boremaskin kan også brukes som et lettere alternativ.
- Det kan være lurt å tegne på en ny midtlinje, så det er lettere å raspe kniven symmetrisk.
- Grovraspen tar langt inn, så ikke bruk den for mye. I hvert fall ikke på endene.
- Fest kniven godt i benken. Enten i bladet, eller i skaftet. Du kan også file mens du presser bladet inn i benken. Hold godt og vær tålmodig!
- Det er også lettere å file hvis du presser kniven horisontalt inn i benken. Da kommer du lettere til på skaftet.
- Når du er fornøyd med grovraspingen, går du over på en finere rasp. Rasp vekk alle synlige spor etter grovraspen.
- Gå så over til et grovt sandpapir, rundt 100. Hvis du bretter papiret dobbelt så blir det enklere å pusse.
- Hvis du bruker en sandpapirduk (180), så kan du bruke denne på kniven. Det er lettere og går fortere enn ved vanlig sandpapir. Fest kniven i bladet og puss på samme måte som de som polerer lakksko med klut på film.
- Dersom papiret blir full av spon, brett det en gang og slå det mot benken. Da vil sponet løsne. Du kan også skylle papiret i vann etter bruk, da varer det lenger.
Når du føler du har pusset ferdig skyll knivbladet under litt vann. La tørke, enten av seg selv eller ved hjelp av hårføner el. Liknende. Du merker nå fort steder der du må pusse bedre. Gå over til finere papir.
Fortsett vann og pusseprosessen til du føler du er fornøyd.
Skyll og tørk kniven
Maling
Det kan være lurt å prøve malingen på et trestykke for å se hvordan de ulike fargene er.
Mal på ønsket farge. Dette trinnet kan droppes hvis du ønsker en mer naturlig finish. Puss lett over med et superfint sandpapir for at oljen skal trekke inn lettere. Dersom det blir stygt med malingen, så kan du pusse alt bort, og male på nytt. Dersom du har et fint treverk og ønsker å få fram linjene i treet, ha på masse maling, la trekke, og puss vekk malingen som ikke trakk så dypt inn i treet.
Ta tilslutt på et lag med olje
La trekke
Legg på et nytt lag med olje
La trekke
Voilá! Du har nå laget din egen kniv!
Og på denne måten lager du en slire:
Utstyr:
- Et emne av massør lær
- Tapetkniv
- Kulepenn/blyant
- Passer(isj)
- Syl (Buet og rett)
- Hulltang
- Rute ark A4
- Linjal
- Lærhøvel
- Kantjern
- Lærspore
- Tråd og nål til lær
- Hullpiper (15mm)
- Rund lærrem
Begynn arbeidet med å skjære av en tynn stripe på kortsida av læremnet, ca. 4mm. Så over til selve kniven. Sett en strek 5mm fra der knivbladet møter skaftet og opp, sett en strek på den tjukkeste delen av skaftet deretter en strek ovenfor der du vil at slira skal slutte.
Finn fram rutearket og tegn en strek midt på, på langs. Legg kniven langs streken og tegn av strekene fra kniven over på arket. I tillegg setter du en strek hvor knivbladet begynner å bue inn på slutten og en til strek 1cm nedenfor det hvor knivbladet ender.
Ta fram den tynne lær strimmelen som du kuttet av og bruk den til å måle rundt skaftet der hvor du hadde sett strekene dine. Hold lær strimmelen så tett som mulig inntil skaftet og marker omkretsen av kniven på strimmelen. Deretter måler du av strimmelen med en linjal og halverer summen for så å tegne den inn på rutearket ditt der hvor du fra før av har settet merker. Gjør dette med alle de tre merkene dine. I tillegg setter du et merke på midten av knivbladet mellom spissen og det 3. merke ditt slik at den hjelper deg med å bue inn slira di. Tegn omrisset av slira di med utgangspunkt i merkene dine og hvis du ikke vil ha en helt vannrett topp kan du sette et merke 1cm ovenfor ditt 1. merke og bue den nedover mot der du hadde sett lengde merket. Nå bretter du arket ditt ved midt streken og klipper ut omrisset.
Legg malen på fin sida av lær emnet og tegn rundt med enten en blyant eller penn. Ta frem tapetkniven og begynn å skjær øverst av slira rett på streken for så å gå over til sidene, men her skal du skjøre utenfor streken ca. 2-3mm. Når dette er ferdig skal du ha et resultat som ser slik ut.
Høvle øverst og nederst med lærhøvelen til tykkelsen er halvert, pass på å ikke ta av for mye. Skjær av rastrerende lær øverst på slira med et kantjern. Nå skal du markere sømmen og det gjør du med det redskapet vist på bildet til venstre (Passer-isj), merket skal være 3mm inn fra kanten. Denne streken skal være et hjelpemiddel for deg når du nå skal gå over på lærsporen. Start øverst og jobb deg ned mot spissen gjør dette på begge sider og sørg for at det blir et likt antall av små hull på begge sider. Når dette er gjort tar du den buede sylen og lager hull slik at de går gjennom. Det øverste hullet på begge sider skal presses rett ned mens resten av hullene skal presses skrått ned mot utsiden/enden. Etter dette skal du bløte læret i varmt vann for at det skal bli lettere å jobbe med når du skal begynne å sy den sammen. Bruk ca. 1m lintråd smurt med bivoks til å sy med. Tre to nåler, en i hver ende av tråden. Stikk spissen gjennom tråden 2 ganger for så å dra tråden over hodet så det danner en knute. Fest slira rundt en tynn, lang trebit med litt tråd og fest den til noe som kan holde den for deg mens du syr. Start med å tre tråden gjennom det øverste hullet på hver side fra baksiden og frem på forsiden, stikk høyre nål gjennom det venstre øverste hullet fra fremsiden og bak, og inn i høyre hull bak til frem. Slik at du får en løkke over der hvor endene møtes. Pass på at trådlengden er like lang på begge sider. Stram til. Gå ned til neste hull. Start alltid med høyre nål og tre den gjennom høyrehull fra fremside til bakside over til venstrehull fra bakside til fremside, gjør det samme med venstre nål bare motsatt. Gjennom venstrehull fra fremside til bakside over til høyre hull fra bakside til fremside. Og slik fortsetter du nedover hull par for hull par. Husk og stram til for hvert sting.
Etter du har sydd alle hullene sammen fester du tråden ved å gå to-tre hull tilbake med samme teknikk bare oppover istedenfor nedover. Kutt av tråden inntil slira og kutt også litt av tuppen på slira nære det siste stinget for å få et dreneringshull. Tips! Kan være lurt å bløte læret innimellom slik at det blir lettere å jobbe med.
Beltehemp:
Kutt ut et lærstykke som skal være 2cm bredt og 23-25cm langt. Tegn slik som på figuren over på læremnet ditt. Deretter lager du hull der hvor det er markert sirkler med en hulltang på en ca. 3mm størrelse. Lag ett litt større hull i midten av der hvor det deler seg på den ene enden ca. 4mm. Skjær av der du har markert linjer. Skal ende opp med å se slik ut:
Stemple ut en knapp av lær med en hullpiper på ca. 1,5cm. Lag to hull på ca. 2-3mm med en hulltang slik at det sur ut som en knapp. Finn fram den sammensydde slira og lag hull på ca. 5mm som vist på bilde. Kutt også av et lærrem på ca. 10-15cm, kutt de spisse på endene. Bløt alt du har av lær.
Fest knappen ved å tre lærreimen i gjennom begge hullene på knappen slik at endene peker ut på den rue siden. Tre endene gjennom de to hullene på hempen sånn at knappen peker ut på den rue sida av hempen. Bruk en rett syl for å lage hullene større slik at du kan tre reimendene gjennom de hullene de ikke kommer ut av. Deretter skal du tre endene under tråden som ligger mellom hullene fra hver sin side. Den ene enden går fra toppen til bunnen og den andre går fra bunnen til toppen, bruk en syl for å komme under reimen som du skal tre i gjennom. Klipp endene, men la det være litt igjen slik at den ikke løsner.
For å feste hempa i slira gjør du hullene på slira litt større og trer de to lærendene inn gjennom de de to første hullene med knappe siden vendt mot slira, start fra utsiden og tre inn. Bruk en tang for å få endene helt i gjennom. Videre trer du de fra innsiden og ut gjennom hull to og fra utsiden og inn i hull tre. Pek endene nedover mot spissen og hempa er festet.
Nå kan du velge om du vil lakke slira de eller ikke. Hvis du vil dette må du først pakke inn kniven din i plastfolie, pass på slik at folien kommer tett inntil kniven og former seg etter den. Bløt slira og la den tørke noe, press kniven inn for så å male over hele med ønsket lakk. Tørk med en hårføner. Den er ferdig tørket når det ikke eser ut vann da du klemmer på den. Etter den er ferdig tørket skal du forme slira etter kniven med en myk tre pinne, gjør dette til du føler du er fornøyd. Etter formingen kan du bestemme selv om du vil la den være slik som den er eller så kan du lage ditt eget design på den med et mønster- og modelleringsjern. Når du føler deg ferdig smører du hempen inn med fett for at den skal bli mykere å håndteres med. Poler kniven din hvis ønskelig med en poleringsmaskin.
Fjern eventuelle lakkrester fra knivbladet med en kniv ved å skrape det bort. FERDIG!
—
Skrevet av Glenn Hoel Kampesveen (skaft) og Anna Skjelde Brunborg & Yrla Alstad (slire)