fbpx

SKUESPILLER - film og teater

SKUESPILLER - film og teater

Linja for deg som:

 • Spille teater og ha det gøy på scenen
 • Utvikle deg som skuespiller
 • Bli inspirert og engasjert
 • Improvisere, leke og le
 • Lære mye om skuespill, livet og deg selv!

Hva er SKUESPILLER – film og teater?

 

Velkommen til ei linje som gir deg rom til å utfolde deg og som lærer deg å se muligheter innen teater, film og scenekunst. Her jakter vi magiske øyeblikk på scenen, og lager forestillinger som du blir råstolt av!

Linja er perfekt for deg som liker å holde på med forskjellige uttrykk innen teater og film. Vi samarbeider ofte med de andre linjene, og nyter godt av deres kompetanse.

Hit kan du komme med mye eller lite erfaring. At du har lyst å lære, er nysgjerrig og motivert for å arbeide med faget er det viktigste. Du vil utvikle deg fra det nivået du er på.

 

 

Hva gjør vi?

Her får du lov å utfolde deg kreativt, oppdage hva som bor i deg og prøve mye nytt. Du vil lære hvordan du kan bruke ulike virkemidler, sette opp en forestilling og lage gode prosjekter. Vi får inspirasjon gjennom møter med folk som er kjempegode på sitt felt, f.eks. skuespillerteknikk, film, moderne dans, samisk scenekunst eller dragsminke. Vi deltar på Vinterlysfestivalen, en av Norges største scenekunstfestivaler, og reiser på turné med forestillinger. I Mosjøen er  det også et aktivt kulturliv, som skolen nyter godt av.  Som elev på Toppen får du flere muligheter til å delta, både på scenen og som publikum.

Vi samarbeider også med linjene Musikk, Musikkproduksjon og Kreativ Mix på kreative prosjekter i løpet av året.

 

 

Les mer

Noen forestillinger vil være basert på manus, andre produksjoner utvikler vi sammen fra en ide til ferdig produkt. I starten bruker vi mye tid på å slippe oss løs og kaste vår indre kritiker på dør! Å ha et godt og inkluderende klassemiljø gjør at du tør mer og kommer lenger!

Ønsker du å lage en narrativ kortfilm? Kanskje en musikkvideo? En tutorial, Vlog eller sketsj på Youtube? I Mosjøen har vi et godt og profesjonelt filmmiljø som gjør det mulig.

For å utvikle kreativiteten, må vi eksponeres for nye impulser. Vi lar oss inspirereav det ukjente, og har studiebesøk til Sørsamisk senter der vi får et møte med den samiske kulturen. Vi samarbeider også med Nordland Teater og Sydsamisk Teater/ Åarjelhsaemien Teatere på Mo i Rana.

 

Rom og utstyr

 • Stor teaterscene
 • Blackbox
 • Flere spille- og øvingsrom
 • Kostyme- og rekvisittlager
 • Moderne lys/lyd-utstyr
 • To fullt utstyrte sminkegarderober

Aktiviteter på linja:

Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som at innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.

Skuespillerteknikk
Vi leker, øver og utforsker kropp, stemme og mimikk. Å ha det gøy og føle seg komfortabel på scenen er målet.Godt samspill, kreativitet og spilleglede er viktig for å bli en god og troverdig skuespiller. Her får du utvikle deg i et trygt og stimulerende miljø.
Manus
I møte med manus jobber vi med å tolke, forstå og utvikle stykkets tematikk og karakterer. Dette er en spennende fase for refleksjon og kreative kunstneriske valg. Her lærer vi mye også om oss selv.
Improvisasjon
Når vi improviserer er alt lov! Å slippe frykten for å gjøre feil er enormt befriende og gir deg større trygghet både på scenen og i livet. Her er det mye latter og spilleglede.
Performance
I performance utforsker vi kunstneriske virkemidler og lager forestillinger der alt er lov. Dere får muligheten til å gå i dybden på tema som interesserer dere. Eller bare lage noe skikkelig spennende og rart.
Kreativ ideutvikling
Hvordan kan du utvikle deg til å bli mer åpen for egne og andres ideer? Hvordan fortelle en historie? På denne linja får du gode verktøy til å kunne gå nye veier og ta spenstige valg.
Film
Sammen med erfarne regissører utforsker vi film og filmskuespill. Noen ganger er vi med på hele produksjonen, andre ganger er vi med som skuespillere.
Workshops
Gjennom året prøver vi å få tatt del i så mange workshops og kurs som mulig, for å åpne opp for nye impulser. Det kan være afrikansk dans, trommekurs, dragsminke, samisk kultur, kystkultur, gatekunst m.m.
Teatersminke
Dere får et grunnkurs med teatergrunnsminke, karaktersminke og noe spesialsminke alt etter nivå og ønsker. Dette er en oase for kreativ utforsking av ansiktstrekk og hvordan man styrker karaktertrekk ved hjelp av sminke. Sminkerom er alltid tilgjengelige om dere vil drive på selv.
Teaterfestivalen «Vinterlys»
«Sju Magiske dager! Unn deg selv en opplevelse du ikke visste du trengte !» Slik promoteres Vinterlysfestivalen i regi av Nordland Teater. Den er en av landets største teaterfestivaler.

Her spilles det teater i alle sjangere og formater, og vi får opplevelser og inspirasjon! Festivalpass og overnatting under festivalen dekkes.

KRUTT Scenekunst deltar på denne festivalen, enten med en egen produksjon eller som publikum.

Klassemiljø
For oss er et godt klassemiljø nøkkelen til suksess. Her kombinerer vi seriøst arbeid på linja med god stemning og mulighet til å være med på alt det andre artige som foregår på skolen. Som en is i sola, en god latter eller en natt i hengekøya.
Turne
Å reise på turne sammen med en forestilling vi er stolte av gir en vanvittig god følelse! Lærerikt er det også, både når det gjelder spilleerfaring, men også turneplanlegging og markedsføring. De siste årene har vi spilt forestillinger i Nordland og Trøndelag.
Pris
 • Innmeldingspenger 2.500,-
 • Oppholdspenger 87.070,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 10.230,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs
kr. 124.579,-*

Halvårs høst
kr. 53.875,-

Halvårs vår 2024
kr. 69.040,-

* Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer.
Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

 

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter.

Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester.

Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på Musikk, der sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke.

Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Personlig pakkeliste

Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

Som elev på Teater trenger du ikke ha med noe spesielt i tillegg til dette.

 

Tilrettelegging
Som elev på teater får vi til det meste, om vi er kjent med hva som er dine utfordringer, før du kommer. Klasserommet vi bruker mest er det kun tilgang til med trapp. Vi har ikke heis tilgjengelig og du må kunne komme deg rundt i byggene/områdene for egen maskin. Vi jobber, naturlig nok, mye med samhandling/samspill og dersom du har syns/hørselshemming må du ha hjelpemidler for at du skal kunne delta i dette på en god måte. Skolen har ikke installert hjelpemidler for dette nå. Vi jobber en del med kropp/uttrykk/bevegelse. Trenger du tilrettelegging mtp mulighet for å trekke deg tilbake for hvile/restitusjon i løpet av dagen, eller har behov for annen tilrettelegging ber vi deg å gi oss beskjed om dette. Det meste lar seg gjøre med god vilje og innsats fra begge parter.  

Er det ett sted i mitt liv jeg har opplevd å virkelig kunne slippe meg løs, var det på teaterlinja på Vefsn folkehøgskole. Det var et år med utrolige mengder lek, læring, samarbeid og kreativitet. Med verdens beste lærere og fantastiske venner skapte vi våre unike sceniske utrykk og vokste sammen i herlig boble med latter, kos, utvikling. Og det på en skole hvor det også er rom for å prøve andre ting, hva enn det måtte være. Ett fristed, et sted å høre hjemme.

Josefine Kiara Astrup

Teater 2019-20

Linjeturen går til….

London-York-  Edinburgh- Liverpool!

Les mer

Det blir musicaler, konserter, omvisninger, shopping, fotturer, horror, Harry Potter, mat og moro!

Opplev det genuine England, fra små landsbyer til yrende storbyliv. På denne rundturen reiser vi med tog, og får se mer enn bare shoppinggater i London. Vi får oppleve mye av det spennende landet har å by på, og som du neppe har vært med på før.

York, vikingenes hovedstad med historie og utdanningsbesøk. En av de vakreste middelalderbyene i England :

University of York (teater, musikk)
York Minster
JORVIK Viking Centre
Harry Potter Tour

Edinburgh, Skottlands sjarmerende hovedstad og kulturelle sentrum:

The Edinburgh Dungeon
Edinburgh Castle
Edinburgh’s Festival Theatre

Liverpool, mest kjent for Beatles og fotball – men uendelig mye mer :

LIPA
Liverpool Beatles Museum
Quirky Quarter
British Music Experience

London, englands hovedstad og kulturelle smeltedigel:

Musicals
Konserter
Shopping
Markeder

 

Turen er under planlegging, så her kommer det mer.

 

Finn ut mer ↓

FRA BLOGGEN

Hvordan velge riktig folkehøgskole?

Hvordan skal en velge riktig folkehøgskole? Det er smart å bruke litt tid når du skal velge folkehøgskole. Selv om folkehøgskolene har mye til felles, så er det forskjeller. Og når man skal ta opp studielån vil en jo at pengene skal brukes best mulig. For å finne...

Mitt folkehøgskoleår på Toppen

Kathrine Sollien har vært elev på Vefsn Folkehøgskole Toppen, og i denne bloggen forteller hun om sitt folkehøgskoleår, sine opplevelser og hva skolen har betydd for henne. Før jeg begynte på Toppen følte jeg meg ofte annerledes og at jeg ikke passet inn i sosiale...

Hva lærer du på folkehøgskole?

Hva sitter våre elever igjen med, sånn i ettertid? Hva har de lært? Vi har snakket med Mina, som var elev hos oss i 2020-21.

Er det dyrt å gå på folkehøgskole?

Et argument for å ikke gå på folkehøgskole, er at det er så dyrt. Ja, totalsummen kan høres heftig ut, men er den i realiteten det? Hva får man igjen for det man betaler, og hva om vi sammenligner det med studiekostnader generelt? Amalie – stipendiat og elev på linja...

Halvårskurs på Toppen

Enkelte tenker at ett år på folkehøgskole er lang tid. Men er de klar over at noen folkehøgskoler også tilbyr halvårskurs? Vefsn folkehøgskole Toppen er en av de skolene som tilbyr et halvår på folkehøgskole. Det er kanskje mange grunner til at det passer bedre med et...

Lærer på linja:

Brit Helene Valla

Lærer SKUESPILLER - film og teater

Tlf. 90 51 93 74 brit@arkiv.vefsnfolkehogskole.no

Brit er lærer på SKUESPILLER og Kreativ MIX, og syns hun har verdens beste jobb! Hun har lærerutdanning og studerte drama/teater på NTNU. Brit er glad i mennesker, og finner alltid en anledning til å slå av en prat. Hun er involvert i det meste på Toppen, og i kulturlivet i Mosjøen, med musikk, revy – og teaterproduksjoner. Hun er idérik og engasjert, og elsker å realisere spennende prosjekter på scenen.

Send en melding til Brit

6 + 10 =

Ting du kanskje lurer på:

Toppen

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

Les mer>>

Å bo her

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

Mosjøen

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.

Les mer >>

Valgfag

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

Fellesfag

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

Fellesskap

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Halvårskurs

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever.

Les mer >>

Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

Studieturer

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

Mange spør om

Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....

Les mer>>

Prosjektperioder

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 

Les mer>>

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

God mat gjør en bra dag enda bedre.

Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

Les mer >>

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>

Stipendiatene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. "Stippene" tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

Les mer>>

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Er det dyrt?

Hvordan er de andre elevene?

Hvor lang er skoledagen?

Osv....

Les mer>>

Hvorfor vente? Søk nå!

Lånekassen kan hjelpe deg med finansieringen!

Hopp rett ned til innholdet