fbpx

I tre dager fikk vi i Toppen NU være med på søppelrydding med In The Same Boat, en organisasjon som driver med rydding av Norges kystlinje. De ha foreløpig to ryddeprosjekter, på Vestlandet og i Nordland. Vi fra Toppen ble med de fra Team Nordland på øya Bolga.

 

Bolga

Bolga er ei lita øy med rundt 90 innbyggere, og har utsikt til Svartisen nasjonalpark. Øya er et fiskevær, i typisk nordnorsk stil, med røde rorbuer, fiskebåter og måker. Hver morgen drar fiskebåtene ut på havet for å fylle kvoten sin. Samtidig drar de frivillige fra ITSB ut på jakt etter noe helt annet i sjøen – nemlig den rake motsetningen av organisk materiale. Plasten. Den ubrukelige plasten som har havnet i sjøen etter endt liv på land. 

In The Same Boat

Livet til de frivillige i In The Same Boat var spennende å få ta del i. De bor på en stor seilbåt, mens de legger til kai på ulike øyer og byer i Nordland. Hittil har de blant annet besøkt Sandnessjøen og Bolga, og videre skal de til Svolvær og Vesterålen. I tillegg til seilbåten bruker de en mindre båt med navigasjonssystem til å frakte søppelet fra øyene de rydder. Navigasjonssystemet og størrelsen på båten kommer godt med når skjærgårdene i nord ofte er vanskelige å legge til. Bare rundt Bolga finnes det hele 365 øyer! 

 

 

Arbeidsdagen

En vanlig arbeidsdag i felt består av å bli satt av på et område (en øy). På grunn av stor arbeidskraft med mange frivillige, delte vi oss i flere grupper og fikk effektivisert oss. Arbeidet kan være krevende, for øyene er kuperte og har mye lyng, mose og myr som gjør det tungt å gå i. Vær og vind har også innvirkning på arbeidet – er det for mye vind eller uvær, kan de ikke legge ut på ferd. Når vi kommer frem på øyene finner vi mye plast, men også andre ting. Andre funn var plastflasker, isopor i alle slags størrelser, tau, fiskenett, bensinkanner. Vi fant også flaskepost fra Shetland, datert tilbake til 2005! Mye av plasten ble ofte funnet under bakken, inngrodd i røtter og gress. Toppen NU var med da de fant et kjøleskap, som måtte fraktes med åtte mann.  
Arbeidet bød på utfordringer, men samtidig var fellesskapsfølelsen stor da vi etter hver øy så hvor mange avfallssekker vi hadde fylt opp med plast! Og etter en god lunsj på en av øyene, dro vi videre til en ny. Mye av lunsjen var forresten fra dumpster diving, den er funnet i containere hos butikker som kaster mat. 

Opplevelsene

I tillegg til å være med i felt og se alt avfallet som har havnet på disse små øyene i nord, fikk vi også tid til å utforske livet på et fiskevær. Nærbutikken var eneste butikk, moped og traktor var de vanligste transportmidler, vi møtte fiskere på sykkel med dagens fangst hengende over styret, sauer som beitet langs fjellveggen, majestetisk havørn og tjeld. Livet på Bolga er definitivt en overgang fra det hektiske livet på folkehøgskolen. Her fikk Marie R prøve seg ut på fjelltur med fjellsport-jentene, da vi gikk på tur gjennom(!) fjellet, og vi kan trygt si vi ble bergtatt av den nydelige naturen på øya. Vi kan ikke utelukke at vi fant masse plast langs havet på turen, og Katrina plukket med seg noe av det. 

 

Hva har vi lært, og hva er det vi lengter mest tilbake til?

Alle sammen er enige i at oppholdet var magisk, vi var i sjokk flere ganger, over den vakre naturen og samtidig den slående realiteten med plastsøppel. Noen ble sjøsyke, andre litt mindre, men livet på havet, frokost på seilbåt, de hyggelige frivillige som tok imot oss – det er noe av det vi ser tilbake på med glede. Og kanskje vil noen av oss arbeide hos In The Same Boat ved senere anledninger!

Tekst og bilder: Marie Rognli Rodahl

 

Hopp rett ned til innholdet